Hanif ne demek? Hanif kime denir? Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde hanif…
İslam öncesi dönemde Hz. İbrahim'in tebliğ ettiği dine mensup olanlara Hanîf denilirdi. Hanif dine inananlar, Yahudilik ve Hristiyanlığı benimsemedikleri gibi putperestliği de reddederlerdi. Tevhid inancına bağlı olan Hanîfler, Allah'tan başkası için kesilen hayvanların etlerinden yemezler, içki içmezler, hac görevlerini ifa ederler ve Hz. İbrahim'in şeriatına uyarlardı. İslam, bu tebliğleri yaşatan bir din olarak insanlara müjdelenmiş; Hz. İbrahim gibi Peygamberimiz Hz. Muhammed'in de bu aynı dini tebliğ ettiği âlimlerce vurgulanmıştı. Peki, Hanif ne demek? Hanif kime denir? Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde hanîf din nasıl yer almıştır?
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔸 İslam öncesi dönemde kendilerine hanîf denilen kişilerin varlığı bilinmektedir. Onların hangi inanca mensup ve nasıl bir cemaat oldukları hususunda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür.
🔸 Ancak, o dönemde bilinen iki önemli din olan Yahudilik ve Hıristiyanlığı benimsemedikleri, putperestliği reddettikleri ve tevhid inancına bağlı bulundukları kesin olarak bilinmektedir.
🔸 Zira Kur'ân-ı Kerîm'de verilen bilgiler de bu durumu kanıtlar niteliktedir.
🔸 Cahiliye Araplarının nazarında sünnet olan ve Kâbe'yi tavaf eden herkes hanîf olarak görülse de kimi müşriklerin de bu uygulamalarda bulundukları ifade edilmiştir.
🔸 Taberî'ye göre, hanîf olmanın şartlarından biri tevhid ehlinden olmaktır. Bazı kaynaklar, bu niteliklere putlardan uzak durmayı ve cünüplükten dolayı yıkanmayı da eklemişlerdir.
🔸 Diğer taraftan hanîflerin putlara kurban edilen, Allah'tan başkası için kesilen hayvanların etlerinden yemedikleri, içki içmedikleri de nakledilir.
Fahreddin er-Razi ve Taberî, İslam âlimlerinin Haniflik'le ilgili görüşlerini dört maddede özetlemişlerdir:
🔸 Haccetmek, hakka tâbi olmak, Hz. İbrâhim'in getirdiği şeriata uymak ve sadece Allah'a kulluk etmek.