Arama

Helal rızık hakkında ayet ve hadisler

Dünya ve ahirette huzurlu ve sükun ehli olabilmenin yollarından birisi de hayatımızın merkezine "helal" kavramını yerleştirmektir. Temiz ve uygun gibi manalara delalet eden "helal" kavramı, Müslümanlar için temizliği ve Hak Teala'nın rızasını temsil eder. Sizler için helal kavramının geçtiği ayet-i kerimeleri ve hadis-i şerifleri derledik.

"Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin; eğer O'na kulluk ediyorsanız."

Bakara Suresi 172. Ayet

Bakara Suresi 172. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Bakara Suresi 172. Ayet Tefsiri

◾ Burada ise aynı buyruk Müslümanlara yöneltilerek onların da Allah'ın kendileri için yarattığı rızıklardan meşruiyet çerçevesi içinde yararlanmaları, Allah helâl kıldığı halde bir zorunluluk olmadıkça nimetlerden kendilerini mahrum bırakmamaları istenmiştir. Kuşkusuz rızkın sahibi Allah olduğu ve bunlardan yararlanmaya da izin verdiği için O'na minnet duyup şükretmek de kulun görevidir. Allah'a kul olduğunu söyleyen insanın, temel kulluk görevlerinden olan bu şükür borcunu da asla unutmaması gerekir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Helâl, Allah'ın Kitabı'nda helâl kıldıklarıdır. Haram da Allah'ın Kitabı'nda haram kıldıklarıdır. Hakkında bir şey demedikleri ise müsamaha gösterdiği (mubah) şeylerdendir."

(Tirmizî, Libâs, 6)

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Helâl bellidir; haram da bellidir. İkisinin arasında ise birtakım şüpheli şeyler vardır ki insanların çoğu bunları bilmezler. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa, dinini ve ırzını (namus ve haysiyetini) korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse, harama düşmüş olur..."

(Müslim, Müsâkât, 107)

Hz. Peygamber'e (SAV) "En faziletli kazanç hangisidir?" diye sorulduğunda O (sav),

"Helâl/ makbûl bir alışveriş ve kişinin el emeğiyle kazandığıdır." diyerek cevap vermiştir.

(İbn Hanbel, III, 467)

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Helâl kazançtan bir hurma tanesi tasadduk edenin sadakasını Allah kabul eder ve sizden birinizin tayını veya dişi deve yavrusunu büyüttüğü gibi büyütür. Öyle ki o (sadaka), dağ kadar hatta daha büyük olur."

(Müslim, Zekât, 64)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN