'Cennetteki kadınların efendisi' Hz. Fatıma
Resulullah'ın (SAV) soyunu devam ettiren kızı Ümmü'l-Haseneyn Fatıma bint Muhammed ez-Zehra, hayatı boyunca sade yaşantısı, gösteriş ile israftan kaçınması, haya ve edebiyle mümin kadınların örneği oldu. Efendimizin çok sevdiği için "babasının annesi" anlamına gelen "Ümmü ebiha" ismiyle seslendiği Hz. Fatıma'nın (RANHA) bir peygamber kızı ve halife eşi olarak nasıl bir hayat sürdü? Cennetle müjdelenen kadınlardan biri olan Hz. Fatıma'nın hayatına dair tüm detaylar...
Önceki Resimler için Tıklayınız
Hz. Fâtıma, Resûlullah'ın ölümünden beş buçuk ay sonra 3 Ramazan 11 (22 Kasım 632) tarihinde vefat etti.
🔸 Muhammed el-Bâkır'ın belirttiğine göre Fâtıma'yı Hz. Ali yıkadı (Zehebî, Aʿlâmü'n-nübelâʾ, II, 128). Ölümünden sonra vücudunu kimsenin görmemesi için vasiyeti üzerine onu Hz. Ali ile Hz. Ebû Bekir'in hanımı Esmâ bint Umeys'in yıkadığı da zikredilmektedir.
🔸 Hz. Fâtıma, kadın cenazelerinin erkeklerinki gibi üzerine örtülen bir kefenle sarılmış olarak herkesin gözü önünde bulunmasından rahatsız olduğunu Esmâ bint Umeys'e söylediğinde Esmâ ona Habeşistan'da cenazelerin tabut içinde taşındığını anlatmış, bunun üzerine Fâtıma kendi cenazesinin de böyle taşınmasını vasiyet etmişti.
🔸 Nitekim onun cenazesi Esmâ bint Umeys'in tarifi üzerine yapılan tabutla taşındı. Cenaze namazını Hz. Abbas veya Hz. Ali kıldırdı. Vasiyeti üzerine geceleyin Hz. Ali, Hz. Abbas ile oğlu Fazl tarafından Cennetü'l-baki'ye defnedildi.
Enes bin Malik'den, raviler yoluyla nakledilen bir hadis şöyledir;
🔸 "Âlemlerdeki kadınların en iyisi dört tanedir: İmran kızı Meryem, Mezahim kızı Asiye, Hüveylid kızı Hatice ve Muhammed kızı Fatıma."
🔸 Hz. Muhammed bu dört kadını âlemlerin en iyi kadınları olarak saydıktan sonra Fatıma'yı hem dünyada, hem de ahirette diğer üçüne üstün kılmıştır.
Resûlullah'ın terbiyesiyle yetişen Hz. Fâtıma onun hem hayâ ve edep gibi özelliklerine, hem de konuşma tarzından yürüyüşüne kadar birçok vasfına sahip oldu.
🔸 Bu güzel vasıfları sebebiyle Resûl-i Ekrem Fâtıma'yı görünce sevinir, kendisini ayakta karşılar, elini tutarak yanaklarından öper, ona iltifat edip yanına veya kendi yerine oturturdu.
🔸 Babası kendi evine gelince Fâtıma da onu aynı şekilde karşılayıp ağırlardı (Müslim, "Fezâʾilü's-sahâbe", 98; Ebû Dâvûd, "Edeb", 143, 144; Tirmizî, "Menâkıb", 60).
🔸 Hz. Peygamber sefere giderken aile fertlerinden en son Fâtıma ile vedalaşır, seferden dönünce de ilk olarak onunla görüşürdü.
Kadınlardan en çok Fâtıma'yı, erkeklerden de Ali'yi sevdiğini söyleyen (Tirmizî, "Menâkıb", 60)
🔸 Resûl-i Ekrem, "Fâtıma benim bir parçamdır, onu sevindiren beni sevindirmiş, onu üzen de beni üzmüş olur" (Buhârî, "Fezâʾilü ashâbi'n-nebî", 12, 29; Müslim, "Fezâʾilü's-sahâbe", 93-94; Hâkim, III, 154) ve, "Bana melek gelerek Fâtıma'nın cennetliklerin hanımefendisi olduğunu müjdeledi" demiş (Hâkim, III, 151), cennetlik kadınların en faziletlilerini saydığı bir başka hadisinde de önce Hz. Hatice ile Fâtıma'nın, sonra da Âsiye ile Meryem'in adlarını söylemiştir (Müsned, I, 293).
Hz. Fatıma, Peygamber efendimizin (s.a.a) sevgili kızıdır. Peygamberliğin müjdelendiği yıl hayata gelmiştir.
🔸 Peygamber efendimizin (s.a.a) çocukları kendisinden önce vefat etmiş ve sadece Fatıma kalmıştır. Erkek çocukları yaşamamıştır. Peygamberimizin soyu, kızlarından sadece Hz. Fatıma, onun çocuklarından da Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin ile devam etmiştir.
🔸 Hz. Fatıma'nın önemi yalnızca Efendimizin kızı olması hasebiyle değildir. O aynı zamanda cennetle müjdelenen temiz ahlaklı mümine bir kadındı.
🔸 Aynı zamanda Efendimizin hayatını ve İslamiyet'i aydınlatma noktasında da büyük katkılar sağlamıştır. Hz. Fâtıma'dan on sekiz hadis rivayet edilmiş olup tamamı Kütüb-i Sitte'de yer almakta, bunlardan ikisi hem Ṣaḥîḥ-i Buḫârî hem de Sahîh-i Müslim'de bulunmaktadır.
🔸 Kendisinden Hz. Ali, Hz. Hasan ile Hüseyin, Hz. Âişe, Ümmü Seleme, Hz. Peygamber'in hizmetkârı Ümmü Râfi'in karısı Selmâ, Enes b. Mâlik ve başkaları rivayette bulunmuşlardır. Ayrıca Hz. Hüseyin'in kızı Fâtıma'nın ve daha başka râvilerin ondan mürsel rivayetleri vardır.