'Cennetteki kadınların efendisi' Hz. Fatıma
Resulullah'ın (SAV) soyunu devam ettiren kızı Ümmü'l-Haseneyn Fatıma bint Muhammed ez-Zehra, hayatı boyunca sade yaşantısı, gösteriş ile israftan kaçınması, haya ve edebiyle mümin kadınların örneği oldu. Efendimizin çok sevdiği için "babasının annesi" anlamına gelen "Ümmü ebiha" ismiyle seslendiği Hz. Fatıma'nın (RANHA) bir peygamber kızı ve halife eşi olarak nasıl bir hayat sürdü? Cennetle müjdelenen kadınlardan biri olan Hz. Fatıma'nın hayatına dair tüm detaylar...
Kaynaklarda geçen hadislerden biri de Hz. Fatıma'nın evliliğiydi. Hz. Ali, genç kızlığında Fâtıma'ya tâlip oldu ve bu talebi Resûlullah tarafından kabul edildi.
🔸 O sıralarda fakir bir delikanlı olan Hz. Ali mehir verecek kadar malı bulunmadığından Bedir Gazvesi'nde ganimetten payına düşen zırhı, bazı rivayetlere göre ise devesini ve bir kısım eşyasını satarak 450 dirhem gümüş civarında bir mehir verdi.
Hz. Fâtıma'nın çeyizi de kadife bir örtü, içine hurma lifi doldurulmuş deri bir yastık, iki el değirmeni ve deriden yapılma iki su kabından ibaretti.
🔸 Düğünleri Resûlullah'ın Hz. Âişe ile evlenmesinden dört buçuk ay sonra 2. yılın Zilkade (Mayıs 624) veya Zilhicce (Haziran 624) ayında gerçekleşti.
Hz. Fâtıma 3. yılın Ramazan ayında (Şubat 625) ilk çocuğu olan Hasan'ı, bir yıl sonra Şâban (Ocak) ayında Hüseyin'i dünyaya getirdi.
🔸 Daha sonraki yıllarda küçük yaşta ölen Muhassin ile (İbn Kuteybe, s. 211; İbn Hacer, el-İṣâbe, VI, 243) Ümmü Külsûm ve Zeyneb doğdu.
🔸 Evliliklerinin ilk yıllarında Hz. Ali ile Fâtıma arasında küçük çapta bazı anlaşmazlıklar olmuştu. Ancak Resûl-i Ekrem'in çiftin aralarını bulması ve Hz. Fâtıma'ya kocasına itaati tavsiye etmesi üzerine kırgınlıklar sonlanmıştı.
🔸 Hz. Ali de artık eşini hiçbir şekilde üzmeyeceğini söylemişti. (İbn Hacer, el-İṣâbe, VIII, 59).
Hz. Fatıma her yönüyle öncü bir kadındı. Uhud Gazvesi'nde on hanımla birlikte gazilere yiyecek ve su taşıyan Hz. Fâtıma aynı zamanda yaralıları tedavi etti.
🔸 Bu savaşta Hz. Peygamber'in dişinin kırılması üzerine yüzündeki kanları temizlemeye çalıştı. Kanın dinmediğini görünce bir hasır parçasını yakıp küllerini Resûlullah'ın yüzüne bastırmak suretiyle akan kanı durdurmayı başardı (Müslim, "Cihâd", 101).
Hz. Fatıma, Efendimizin son nefesine kadar yanında bulundu.Resûl-i Ekrem Hz. Fâtıma'ya Cebrâil'in aynı maksatla iki defa geldiğini, bunun ise vefatının yaklaştığına işaret olduğunu söylemesi üzerine Fâtıma ağlamaya başlamıştı.
🔸 Hz. Peygamber ise ailesinden ilk önce kendisine onun kavuşacağını, ayrıca onun mümin kadınların hanımefendisi olduğunu söylemesi üzerine de Hz. Fatıma kederini gülümsemesiyle saklamıştı.
(Buhârî, "Fezâʾilü ashâbi'n-nebî", 12, "İstiʾzân", 43; Müslim, "Fezâʾilü's-sahâbe", 97-99).