Arama

Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman'ın oğluna verdiği öğütler...

Hz. Lokman, yüce Allah'ın kendisine hikmetler bahşettiği salih bir zattır. Hikmetli sözler ile gönüllere şifa vermesinden dolayı Lokmanü'l-hakim olarak da bilinir. Hz. Lokman'ın öğütleri, Müslümanlara yol gösterici olması bakımından önemlidir. Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman, Kur'an'da geçiyor mu? Hz. Lokman, peygamber midir? Hz. Lokman'ın oğluna öğütleri...

  • 6
  • 26
HZ. LOKMAN'IN ÖĞÜTLERİ
HZ. LOKMAN’IN ÖĞÜTLERİ

"Lokman oğluna öğüt verirken ona şöyle dedi: Sevgili oğlum! Allah'a ortak koşma; çünkü O'na ortak koşmak kesinlikle çok büyük bir haksızlıktır."

(Lokman suresi, 13. ayet)

Hz. Lokman'ın öğütleri genellikle "sevgili oğlum, ey yavrucuğum" hitabıyla başlar. Bu anne-babaların öğüt verirken sözlerinin yumuşak olması ve evlatlarının gönlüne hitap edilmesi gerektiğini gösterir.

➡ Hz. Lokman bir baba şefkatiyle evladına ilk olarak tevhid inancını öğretir. Her şeyi yoktan var eden ve yeryüzünü nimetlerle donatan Allah'a şirk koşmamasını öğütler.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi
13. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

"Lokman, 'Sevgili oğlum' (dedi), 'Yaptığın iş bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa, bir kayanın içinde saklansa veya göklerde yahut yerin dibinde bulunsa yine de Allah onu açığa çıkarır. Kuşkusuz Allah her şeyi bütün gizlilikleriyle bilir, O her şeyden haberdardır."

(Lokman suresi, 16. ayet)

➡ Hz. Lokman, kendisine verilen hikmetle, yapılan en küçük ve gizli işten yüce Allah'ın haberdar olduğunu söyler. Bundan dolayı insan her an, yaptığı işin hesabının sorulacağı bilinciyle hareket etmelidir.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi
16. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

"Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. İşte bunlar, kararlılık gösterilmesi gereken önemli işlerdir."

(Lokman suresi, 17. ayet)

➡ Hz. Lokman, oğluna kulluk görevlerini, namaz kılma, "iyi olanı emredip kötü olana karşı koyma" ve sabretme gibi bir müminde olması gereken üç önemli hasleti hatırlatır.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi
17. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

"Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez."

(Lokman suresi, 18. ayet)

➡ Hz. Lokman, olumlu davranışların yanı sıra yapılmaması gerekenleri de anlatır. Özellikle kendini beğenmişlerin, başka insanları aşağılayan kimselerin Allah'ın sevgisinden mahrum kalacakları uyarısında bulunur.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi
18. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

  • 10
  • 26

"Yürüyüşünde ölçülü ol, sesini yükseltme; çünkü seslerin en çirkini eşeğin anırmasıdır."

(Lokman suresi, 19. ayet)

Hz. Lokman, oğluna kaçınılması gereken davranışları göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de geçen bu öğütlerde özellikle kendini beğenmişlerin, aşağılayıcı tutumlarından seçilmiş olması ve bunların Allah sevgisinden mahrum kalacakları uyarısında bulunulması, İslam'ın insan onuruna verdiği değeri yansıtır.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Lokman suresi
19. ayetin tefsirini okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN