İhsan ile ilgili ayet ve hadisler
Hz. Peygamber'in (sav) ihsanın tarifini yaparken söylediği "İhsan, Allah'a (cc) O'nu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen O'nu (cc) görmüyorsan da O (cc) seni mutlaka görüyor" cümlesi, ihsan kavramının bu zamana kadar yapılmış en güzel tanımıdır. İhsan, yaptığımız her işte, attığımız her adımda, Yüce Allah'ın (cc) bizi gördüğü idrakine varmaktır. Kalbimizden her ne geçiyorsa, O'nun (cc) bilgisi dahilinde olduğunu unutmamaktır. İhsanı üzerinde en güzel şekilde taşıyan Müslümanlar, ince düşünceli, sorumluluk sahibi olurlar ve ibadetlerini büyük bir ihlasla yerine getirirler. Peki Kur'an-ı Kerim ve hadisler bize ihsan hakkında neler öğütlemiştir? Gelin ayet ve hadislerle ihsanın önemine değinelim.
Giriş Tarihi: 03.12.2021
10:23
Güncelleme Tarihi: 10.12.2021
17:49
"Gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arşa istivâ eden O'dur. Toprağa giren ve ondan çıkan, gökten inen ve ona yükselen her şeyi bilir. Nerede olursanız olun O sizinle beraberdir. Allah yaptıklarınızı görmektedir."
Hadîd Suresi - 4. Ayet
Hadîd Suresi ilgili ayetin meali İshak Danış'ın sesinden Hadîd Suresi
📌 Hadîd Suresi - 4. Ayet tefsiri
Buradaki hitapla ilgili farklı açıklamalar yapılmış olmakla beraber, hitabın genel olduğu dikkate alındığında, henüz iman etmemiş muhatapların inanmaya çağırıldığı, müminlerin ise imanlarını pekiştirmelerinin istendiği söylenebilir (İbn Atıyye, V, 258; Şevkânî, V, 193; başka yorumlar için bk. Râzî, XXIX, 215; Ateş, IX, 259).
Ayetin tefsirinin devamını okumak için tıklayın
Lokmân Suresi - 2-5. Ayet
"Bunlar, güzel işlerin peşinde olanlara hidayet ve rahmet kaynağı olan hikmetli kitabın âyetleridir. Namazlarını özenle kılan, zekâtı veren ve âhirete kesin olarak inananlar; İşte onlar rableri tarafından gösterilen doğru yol üzerindedirler; kurtuluşa erenler de yalnız onlardır."
Lokmân Suresi - 2-5. Ayet
Lokmân Suresi ilgili ayetin meali İshak Danış'ın sesinden Lokmân Suresi
📌 Lokmân Suresi - 2-5. Ayet tefsiri
Kitaptan maksat Kur'ân-ı Kerîm veya onun, bu sûrenin öncesinde inmiş olan kısmıdır. Kur'an'ın niteliği olarak zikredilen hakîm kelimesi, onun en doğru ve en yararlı bilgiler içerdiğini ifade eder
Ayetin tefsirinin devamını okumak için tıklayın
"Rabbinizin mağfiretine mazhar olmak ve takvâ sahipleri için hazırlanmış olup gökler ve yer kadar geniş olan cennete girmek için yarışın! Onlar (takvâ sahipleri) bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yenerler, insanları affederler. Allah işini güzel yapanları sever. Onlar çirkin bir şey yaptıkları veya kendilerine kötülük ettikleri zaman Allah'ı hatırlarlar da hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Zaten günahları Allah'tan başka kim bağışlayabilir ki? Onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler."
Âl-i İmrân, 3/134-135
Âl-i İmrân Suresi ilgili ayetin meali İshak Danış'ın sesinden Âl-i İmrân Suresi
📌 Âl-i İmrân Suresi 134-135 ayet tefsiri
Bu üç âyette faizin, onu alan insanda meydana getirdiği bencillik, cimrilik, hırs ve açgözlülük; verende de sebep olduğu nefret, kıskançlık, kızgınlık ve düşmanlık gibi duyguları giderecek, bu hastalıkları tedavi edecek ana ilkeler yer almakta ve İslâm ahlâkının bir özeti verilmektedir.
Ayetin tefsirinin devamını okumak için tıklayın
Buhari, Bed’u-l Vahy, 1; Müslim, İmare, 155
"Ameller, niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır. Öyleyse kimin hicreti Allah'a ve Resulüne ise, onun hicreti Allah ve Resulünedir. Kimin hicreti de elde edeceği bir dünyalığa veya nikâhlanacağı bir kadına ise, onun hicreti de o hicret ettiği şeyedir."
Buhari, Bed'u-l Vahy, 1; Müslim, İmare, 155
İshak Danış ve Nüvid Candaner'in
Kur'an-ı Kerim'den sure ve mealleri ayet ayet seslendirdiği
"M ealli Hatim"
Taberânî, el-Mu‘cemu’l-Evsat, VI/58; Beyhakî, Şuabu’l-Îmân, X/115
"İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır."
Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat, VI/58; Beyhakî, Şuabu'l-Îmân, X/115
Kur'an'ın ilk suresi Fatiha'daki sırlar…