Arama

İki cihanda saadete kavuşmak için: Hasta ziyareti

Resulullah'ın (SAV) en çok üzerinde durduğu sünnetlerden birisi de hasta ziyaretidir. Allah Resulü (SAV) hasta olan sahabileri ziyaret eder ve bu davranış tüm müminler için örnek teşkil eder. İnsan tabiatı gereği zor günlerde yakınında tanıdık, sevdiklerini görmek ve onlarla konuşmak ister. Bir hastayı ziyaret edip onu teselli etmek, halini hatırını sormak Allah (CC) rızasını kazanabilmek için çok kıymetli bir vesiledir.

🔸 Ebu Hureyre'den (RA) rivayet edilen bir hadise göre, bir Müslüman'ın dikkat etmesi gereken hususlar arasında "hasta ziyareti" de bulunmaktadır.

"Peygamber efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: Müslüman'ın, Müslüman üzerinde beş hakkı vardır.

◾ Selam almak
◾ Hasta ziyaret etmek
◾ Cenazenin arkasından yürümek
◾ Davete icabet etmek
◾ Aksırana "yerhamükellah" demek"

(Buhârî, Cenâîz 2; Müslim, Selâm 4. Ayrıca bk. İbni Mâce, Cenâiz 1)

📌 Ebu Hureyre kimdir?

Sahipsiz kedi yavrularını besleyip büyüttüğü için "Kedicik babası" anlamına gelen Ebu Hureyre lakabıyla anılmıştır. 628 yılında Hz. Muhammed'in (SAV) Hayber'de bulunduğu sırada yanına gelerek Müslüman olmuştur.

HASTA ZİYARETİNİN EDEPLERİ

🔸 Hasta ziyaretine gidildiğinde kapıya varınca içeri girmek için müsaade istemeli ve izin alınmalıdır. İzin verilirse Euzü besmele ile selam vererek yanına girilmeli, mümkünse hastanın sağ tarafına oturmalı, hatırını sormalı ve dua etmelidir.

🔸 Hasta ziyaretinde güler yüzlü olunmalı, onun sevdiği şeylerden bahsedilmelidir. Sevineceği haberler verilmelidir. "İnşallah, kısa zamanda iyileşip eski sağlığına kavuşacaksın" gibi iyi temennilerde bulunulmalı moralini düzeltecek, yaşama ümidi verecek sözler söylenmelidir.

🔸 İhtiyacı olan bir şey olup olmadığı sorulmalı ihtiyaç olunabilecek hususlarda yardımcı olmalıdır. Kelime-i şehadet getirerek hastaya duyurmalıdır. Yanında fazla oturmamalı, eğer hasta ısrar ederse biraz daha oturulabilir. Hasta ziyareti hastayı rahatsız edecek sıklıkta yapılmamalıdır. Ayrılırken hayırlı acil şifaya kavuşması için dua etmelidir.

Şifa ile ilgili ayet ve hadisler

🔸 Hastalık, dert, keder, günahları götürmez. Günahları götüren, bu acılara sabretmektir. Ağır hastanın yanına kimseyi sokmamak doğru değildir. Bir İhlâs okuyacak kadar oturmalıdır. Kimse görüşmesin, konuşmasın denildi diyerek, hastayı bundan mahrum etmemelidir.

HASTADAN İBRET ALMALIDIR

🔸 Hasta ziyaretlerine gidildiğinde bir gün kendisinin de onun gibi zayıf, halsiz, yatakta olacağını düşünmeli ve ibret almalıdır. Kişi, dünyaya bağlanmanın ne kadar manasız bir şey olduğunu düşünmelidir. Hastalık aynı zamanda günahların affolmasına vesile olur.

Lokman Hekim'den şifa kaynağı 25 besin

HASTA ZİYARETİ İLE İLGİLİ HADİSLER

🔸 İslam'da oldukça önem verilen hasta ziyaretleri ile ilgili pek çok hadis bulunur. Onlardan birkaçı şöyledir:

İbn Abbas'tan (RA) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Her kim eceli gelmemiş olan bir hastayı ziyaret eder de onun yanında iken yedi defa, "Büyük arşın Rabbi Yüce Allah'tan (CC) sana şifa vermesini dilerim." diye dua ederse, Allah (CC) o hastaya afiyet ihsan eder."

(Ebu Davud, Cenaiz, 8)

Hz. Aişe'den (RANHA) nakledildiğine göre, Resulullah (SAV) bir hastayı ziyaret ettiğinde şöyle derdi:

"Ey insanların Rabbi! Hastalığın sıkıntısını gider! Ona şifa ver, şifa veren sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Öyle bir şifa ver ki ardında hiç hastalık izi bırakmasın!"

(M5709 Müslim, Selam, 47)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN