Zulme boyun eğmeyen bir alim: İmam Rabbani
Zalim karşısında gösterilen duruş ve ortaya çıkan güçlü irade aradan asırlar geçse de unutulmaz. Hint Müslümanlarının simge ismi olan Ahmed Faruk es-Sirhindi, çabası ve mücadelesi ile Hindistan'da zararlı fikirlerin yayılmasının önüne geçen büyük bir alimdi. Daha çok İmam Rabbani olarak bilinen Sirhindi, "Mektubat" adlı eseriyle İslam dünyasına damga vurarak, ilmi alanda pek çok talebe yetiştiren büyük bir alim ve mücadeleci bir öncüydü.
🔹 İmam Rabbani'nin farklı zamanlarda yazdığı 536 mektuptan meydana gelen bu üç ciltlik hacimli eser, Hindistan Müslümanları tarafından en bilinen İslami kitap olarak tarihe geçti. Pek çok meseleye dayanan mektuplar, bölge insanını diri tutan, her dem okunan metinler olarak bilindi.
🔹 Ehl-i Sünnet itikadını merkeze alan ve tavsiye eden bu kitap, 1860 yılında Osmanlı coğrafyasında Türkçe olarak yayınlandı ve okuyucular tarafından çok sevildi. İlk cilt 313 mektup, ikinci cilt 99 mektup, üçüncü cilt ise 124 mektuptan meydana geldi. Bu muhteşem eserin günümüze ulaşan en eski baskısı 1654 tarihli olmakla beraber İslamabad'da bulunan Gencbaş Kütüphanesi'nde.
🔹 Uzun yıllardır sıkıntılar yaşayan Hindistan bölgesinde; zalim idareye karşı takındığı fedakarane tavır, ifsad olmuş tasavvuf ekolünü yenilemesi ve alimleri hizaya çekmesi ile bir efsane statüsüne kavuşan İmam Rabbani, insanları Hak Teala'nın yoluna çağıran mümtaz bir alimdi.
🔹 Geride bıraktığı talebeleri, çağlar aşan fikirleri ve her coğrafyada karşılık bulan meşhur kitabı "Mektubat" ile Hint coğrafyasında zararlı ve tehlikeli fikirlerin yayılmasının önüne geçen İmam Rabbani'nin çabası günümüzde de karşılık bulan bir fikir haritasını temsil etti.