İmanı ve ibadeti kemale erdiren ahlakla ilgili terimler
Ahlak, kötü davranış ve huylardan uzak durmak için müminin vazgeçilmez sorumlulukları arasında yer alır. Mümin, güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderilen Peygamberimizi hayatının her alanında örnek alır. Küçüklerine merhamet, büyüklerine hürmet gösterir. Doğru sözlüdür, yalana bulaşmaz. İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan manevi nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışlar bütünü ahlakla ilgili terimleri derledik.
Duygu, düşünce, ahlak ve davranışlardaki denge anlamında bir terim.
Sözlüklerde "iki aşırı tutum ve davranış arasındaki orta hal" şeklinde tanımlanan itidal bu genel tanım çerçevesinde "orta halde bulunma, ölçülü ve ılımlı olma, soğukkanlılık, denge, düzgünlük, doğruluk" şeklinde açıklanmıştır; ayrıca adalet kelimesinin bir anlamının da "itidal ve istikamet" olduğu belirtilir
Kendini beğenme, böbürlenme anlamında ahlâk terimi.
Sözlükte şaşmak, hayret etmek, yadırgamak mânasındaki acb kökünden isim olan ucb, bir kimsenin hak etmediği bir mertebeyi kendinde vehmetmesi şeklinde tanımlanır. Ucb kavramı Kur'ân-ı Kerîm'de ahlâkla ilgili anlamıyla bir âyette geçmektedir. Burada müslümanlara Huneyn Gazvesi esnasında sayılarının çokluğuyla böbürlendikleri hatırlatılmakta, yanlış olan bu davranışın kendilerine zarar verdiğine işaret edilmektedir.
Bağışlama ve sorumluluktan kurtarma anlamında ahlâk ve fıkıh alanlarında kullanılan bir terim.
Sözlükte yok etmek, silip süpürmek; fazlalık, artık gibi mânalara gelen afv, bir ahlâk ve hukuk terimi olarak genellikle, kötülük ve haksızlık edeni, suç veya günah işleyeni bağışlama, cezalandırmaktan vazgeçme anlamlarında kullanılmaktadır.