İmsak vakti nedir?
Müslüman alemin heyecanla beklediği Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kaldı. Bu günlerde merak edilen pek çok husus ortaya çıktı. Bu sorulardan biri de "imsak ne demek?" Evet, imsak kelimesinin hangi manaya geldiği, imsak vakti nedir gibi hususlar, insanların yakından ilgilendiği konular oldu. Peki, İstanbul için imsak kaçta oluyor, imsak vakti ne zaman, imsak ne demek?
Önceki Resimler için Tıklayınız
KUR'-AN-I KERİM'DE İMSAK
🔸 İmsak ile bilgileri, Kur'an-ı Kerim'deki bazı surelerde görmekteyiz. Örneğin Bakara suresinin 187. ayetinde yer almaktadır.
↪ Oruç gecesinde kadınlarınızla birleşmek size helâl kılındı. Onlar sizin için elbisedir, siz de onlar için elbisesiniz. Sizin kendinizi sıkıntıya sokmakta olduğunuzu Allah bilmiş, tövbenizi kabul etmiş ve sizi bağışlamıştır. Şimdi artık onlarla birleşin ve Allah'ın sizin için yazdığını isteyin. Fecrin beyaz ipi siyah ipinden sizin için ayırt edilir hale gelinceye kadar yiyin için, sonra orucu geceye kadar tamamlayın. Mescidlerde ibadete çekilmişken kadınlarla cinsel ilişkide bulunmayın. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır; sakın bu sınırlara yaklaşmayın. Allah âyetlerini insanlar için işte böyle açıklar. Umulur ki sakınırlar.
KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
İMSAK: NAMAZ VAKİTLERİ
🔸 İmsak, Ramazan ayında oruca başlama vaktini ifade eder. Aynı zamanda imsak vakti, gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır.
🔸 Ramazan ayında ise ezan imsak vaktinin başlaması ile okunur. Bundan ötürü ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekmektedir. Ezanın başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca bulunmaz.
İMSAK İLE İLGİLİ HADİSLER
🔸 İmsak ile ilgili ayetler bulunduğu gibi hadisler de bulunur. Hadislere bir örnek ise şöyledir;
🔸 Haccâc İbnu Minhâl bize Huşeym'den rivayet etti, dedi ki; Huseyn İbn Abdirrahman'ın bana haber verdiğine göre Şâbi'i tahdis etti ve dedi ki; Adî İbn Hâtim'in (RA) şöyle dediği nakledilmiştir: "Şafağın ( tanağarması) ak ipliğe benzeyen ilk aydınlığı, siyah ipliğe benzeyen gecenin son karanlığından seçilinceye kadar yiyip içebilirsiniz. Bunun ardından, akşam karanlığı basıncaya (güneş batıncaya) kadar oruç tutun. Ayeti inince, biri siyah, diğeri beyaz olan iki ip aldım ve yastığımın altına koydum. Gece boyunca da zaman zaman bu iplere baktım, fakat bu ipleri birbirinden iyice ayırdedemedim. (Beyazı karadan seçince, imsâk ettim.)98 (Böylece bir de baktım ki güneş yükselivermiş!) Sabahleyin, Hz. Peygamber'in (SAV) yanına gidip yaptıklarımı anlattım. ("Ya Rasûlallah! Ben, yastığımın altına biri beyaz, öteki siyah iki ip koydum. Bununla geceyi gündüzden seçiyorum.") Rasûlullah (SA) güldü, bana şöyle dedi: "("Yastığın pek genişmiş ve uzunmuş. / Gerçekten yastığın enliymiş, (gece ve gündüz ona sığmış!) 100/ Hayır öyle değil, ey kalın kafalı!") Bu kara iplik ile ak iplik, gecenin karanlığı ile gündüzün aydınlığıdır.
(Ebû Dâvûd, Savm, 14, No: 2349)
İMSAKİYE NEDİR?
🔸 İmsak sözcüğünden türeyen ve anlamı merak edilen bir diğer husus, imsakiyelerdir. Arapça kökenli imsak sözcüğüne -iye ekinin eklenmesiyle oluşur.
🔸 İmsakiye sözcüğü, "Ramazan ayında imsak ve namaz vakitlerini bulunulan yere göre göstermek üzere hazırlanan bir aylık liste" anlamına gelmektedir.
KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN