İnsanın acziyetinin en güzel ifadesi duanın önemi
İnsanlık var olduğundan bu yana sürekli bir ihtiyaç olan ve varlığı her daim süren dua kavramı, bir çağrı ve yakarıştır. Dua kulun acziyetini idrak etmesini, Allah Teala'ya yönelmesini ve Allah Teala'ya olan ihtiyacını kavramasını sağlar. İslam'ın temel kaidelerinden olan dua, Kur'an-ı Kerim'de ve Allah Resulü'nün hadislerinde de önemli yer tutar. Dua mefhumunun önemini araştırdık.
İlahi bir emir olarak dua
◼ İslam'ın en önemli kavramlarından birisi olarak kabul edilen dua, Allah Teala ve Resulullah (SAV) tarafından övülmüş ve teşvik edilmiştir. Bundan dolayı dua ilahi bir emirdir.
"Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez. Islah edilmesinden sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayın. Allah'a korkuyla ve ümitle dua edin. Muhakkak ki iyilik edenlere Allah'ın rahmeti çok yakındır."
A'RÂF SURESİ 55-56. AYET
A'raf Suresi 55-56. Ayet Tefsiri
◾ Yukarıda bir tek âyette Kur'an'ın ulûhiyyet öğretisi veciz bir şekilde verildikten sonra bu iki âyette, tam yeri gelmişken, insanlara çok önemli iki hatırlatma yapılıyor: a) 55. âyette insanlardan, rablerine yakarır bir tarzda, gizli gizli veya alçak sesle dua etmeleri istenmekte; Allah'ın, aşırı gidip buyruğundan çıkanları, bu cümleden olmak üzere duada yakarış ve gizlilik sınırını aşanları sevmediği bildirilmekte; bu suretle, hadiste "ibadetin özü" diye nitelenen (Tirmizî, "Du'â", 1) dua münasebetiyle insanın rabbi ile ilişkisine bir disiplin getirilmektedir.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Ey Allah kulları! Size dua etmenizi tavsiye ederim."
(Hâkim, De'avât, I, 493; Tirmizî, De'avât, 102)
Allah Resulü (SAV) buyurdu:
"Duayı terk etmek isyandır, günahtır."
(Heysemî, Ed'ıye, 2, No: 17194)
Resul-i Ekrem (SAV) buyurdu:
"Dua etmekte aciz olmayın, çünkü dua eden hiçbir insan helâk olmaz."
(İbn Hıbbân, Ed'ıye, No:871; Hâkim, De'avât, I, 494)
◼ Duayı günlük hayatının içine yedirmiş mümin Allah (CC) ve Resulü'nün (SAV) emrine uymuş, ibadet ederek Hak Teala'nın sevgisini kazanmış olur.
Resulullah (SAV) buyurdu:
"Allah'ın fazlından isteyin, çünkü Allah kendisinden bir şey istenmesini sever. En faziletli ibadet (dua edip) bir sıkıntının kalkmasını beklemektir."
(Tirmizî, De'avât 116)
Allah (CC) katındaki değer dua
◼ Dualar Rabbimiz katında çok değerlidir. Dua eden mümin Allah Teala'nın varlığını, yüceliğini, kudretini idrak ettiği gibi kul olarak acziyetini ve muhtaç bir noktada olduğunu idrak eder.
Allah Resulü (SAV) buyurdu:
"Allah katında duadan daha şerefli bir şey yoktur."
(Tirmizî, De'avât 1 - İbn Mâce, Dua 1)
Dua: Rahmet kapısının anahtarı
◼ İnsanın Hak Teala'ya yönelmesi, nasuh bir tevbe etmesi ve selim bir kalp ile dua etmesi rahmet kapılarının kendisine açılmasına vesile olur.
Allah Resulü (SAV) buyurdu:
"Dua, rahmet (kapılarını açan) bir anahtardır"
(Süyûtî, I, 486)