İslam'da hasta ziyaretinin önemi
Hastalık insanoğlunun en zayıf ve en çaresiz olduğu zamanlardan birisidir. Böyle zamanlarda insanlar her zamankinden daha fazla yardıma muhtaçtır. Kişinin akrabası, komşusu veya arkadaşı hastalandığında hemen onu ziyaret etmelidir. Peki hasta ziyareti nasıl yapılmalıdır? Hastaya nasıl dua edilir?
Önceki Resimler için Tıklayınız
📌 Müslüman olan bir kimseye musibet veya hastalık iki sebeple isabet eder. Allah verdiği hastalıkla kulunu imtihan etmek için onun hasta olmasına izin verir. Böyle bir durumda mümin kimse başına gelen musibet sebebiyle sabreder ve Allah'tan yardım diler. Böylelikle Rabbine karşı şükrünü de yerine getirmiş olur. Ona isabet eden hastalık günahları için kefaret olur. Hastalığına sabrettiği için Allah tarafından mükafatlandırılır. Allah, Kur'an'da şöyle buyurmuştur:
➡De ki (Allah şöyle buyuruyor): "Ey inanan kullarım! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Bu dünyada iyilik yapanlar iyilik bulacaklardır. Allah'ın arzı geniştir. Sabredenlere mükâfatları hesapsız verilecektir."
📌 Diğer bir sebep ise Allah'ın günahlarından dolayı kulunu cezalandırması ile insanın hasta olmasıdır. Kişi zalim ve günahkar bir kimse ise bir uyarı olması için Allah kulunu hasta eder. Müslüman olan birey eğer bunun farkında olursa günahlarından dolayı af diler ve tevbe eder. Hastalığı daha önce işlediği günahlarına kefaret olur. Bu şekilde başına gelen bir hastalık onun için güzel bir sonuç doğurmuş olur. Allah Kur'an'da şöyle buyurmuştur:
➡"Sizin hayır bildiklerinizde şer, şer bildiklerinizde hayır vardır... Allah bilir, siz bilemezsiniz."
Kur'an-ı Kerim'den ayetlerle meleklerin görevleri
📌 Müslümanlardan bazıları Mekke'de Medine'ye hicret edince hastalandılar. Hz. Ebubekir ve Hz. Bilal de hastalananlar arasındaydı. İkisi de humma hastalığının ateşinden yatıyorlardı.
Hz. Ebubekir (r.a.) ateşler içerisinde yatarken şu beyitleri söylüyordu:
"Ölüm insana, ayakkabı bağından daha yakın olduğu halde, herkes evinde kaygısız yaşar."
Hz. Bilal de Mekke'ye olan özlemini dile getiriyor, şu beyitleri sıralıyordu:
Bilmiyorum, acaba bir gece daha kalacak mıyım?
Hoş kokulu saz ve kevenlerle kaplı şu vadide
Acaba bir gün görebilecek miyim Mecenne sularını
Şamme ve Tafil tepelerini seyretmek nasib mi?
➡Onları bu şekilde gören Hz. Aişe, Nebi'ye (sav) durumlarını bildirdi. Hz. Muhammed (sav) onlar ve diğer sahabiler için şöyle dua etti:
"Allah'ım! Bize Mekke'yi sevdiğimizden daha çok Medine'yi sevdir. İlahi, buraya sağlık ve sıhhat ver. Bereketini artır. Hastalığı buradan uzaklaştır."
Peygamberimiz ve ashabından cömertliğe dair örnekler