İslami terimler sözlüğü
Türkçemizde Arap dilinden alınan, İslam aleminin kullandığı pek çok kelime bulunmaktadır. Bu sözcükler, İslam'ın dünyaya yayılması ile birlikte farklı milletlerin diline de nüksetmiş ve Müslümanların günlük yaşamının bir parçası haline gelmiştir. İşte bu minvalde sizler için derlediğimiz birbirinden kıymetli 20 İslami terim...
Önceki Resimler için Tıklayınız
NİYET
◾ Arapça kökenli niyet sözcüğü, "bir şey yapmadan önce zihinde karar verme ve tasarlama aşaması, aklına koyma, yapmaya karar verme" anlamlarına gelmektedir.
◾ Niyet, bir Müslümanın günlük yaşantısında her davranışından ve ibadetinden önce yapılması uygun olan davranışa verilen isimdir.
↪ İlgili ayet:
"Yeminlerinizin kasıtlı olmayanlarından dolayı Allah sizi sorumlu kılmaz, fakat kalplerinizin yöneldiği yeminden sizi sorumlu tutar. Allah çok bağışlayıcıdır, aceleci değildir."
(Bakara Suresi, 225.ayet)
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden Bakara Suresi
➡ Ayetin tefsiri
◾ İslam'dan önce kutsal kabul edilen, büyük ve önemli bulunan birçok şeye yemin edilirdi. İslam bunları yasakladı ve yalnızca Allah üzerine "vallahi, billahi, tallahi" şeklinde yemin edilebileceği kaidesini getirdi. Allah üzerine yapılan bu yeminin mânası "Doğru söylediğime, dediğimi yapacağıma... Allah'ı şahit kılıyorum" demektir. Bunu söyleyen kimse ya ne dediğini bilerek, farkında olarak, sonucunu hesap ederek söylüyordur ya da alışkanlık icabı bu söz ağzından çıkıyordur.
İNŞALLAH
◾ Arapça bir ünlem olan "inşallah" sözcüğü "Allah (CC) dilerse, izin verirse anlamına gelen söz" anlamlarına gelmektedir.
◾ Bir Müslümanın günlük yaşamında bu kelimeyi kullanması, "yapacağı her işten Allah'ın (CC) rızasını alması ve bu doğrultuda hareket etmiş olması" demektir.
↪ İlgili ayet:
"Allah izin verirse" demeden hiçbir şey için, "Şu işi yarın yapacağım" deme! Unuttuğun takdirde rabbini an ve "Umarım rabbim bana, doğruya bundan daha yakın yolu gösterir" de."
(Kehf Suresi, 23-24. ayetler)
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden Kehf Suresi
➡ Ayetin tefsiri
◾ Ashâb-ı Kehf kıssası Hz. Peygamber'e (SAV) sorulduğunda "Allah izin verirse" demeden, "Yarın size cevap vereceğim" dedi. Bu sebeple bir süre vahiy kesildi. Bu bir uyarıydı. Nitekim on beş gün sonra vahiy geldiğinde Yüce Allah, Hz. Peygamber'i (SAV) şöyle uyarıyordu: "Allah izin verirse demeden hiçbir şey için 'Şu işi yarın yapacağım' deme!" Hiç kimse yarın ne yapacağını bilemez.
CAMİ
◾ Arapça "toplamak" kökünden gelen cami, "toplayıcı, birleştirici" anlamlarında kullanılır. Cami sözcüğü, İslam dininde ibadet etmek için Müslümanların bulunduğu mekana verilen isimdir.
↪ İlgili ayet:
"Allah'ın mescidlerini ancak Allah'a ve âhiret gününe inanan, namazını kılan, zekâtını veren ve yalnız Allah'tan korkup çekinen kimseler imar edebilirler. İşte bunların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur."
(Tevbe Suresi, 18. ayet)
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden Tevbe Suresi
➡ Ayetin tefsiri
◾ 18. ayette, mescidlerin imar edilmesi konusuna ve kendi inkârcılıklarını görüp bildikleri halde putperestlerin Allah'a ibadet yeri olan mescidleri imar edemeyeceklerine değinilmiştir.
MAŞALLAH
◾ İnşallah ünleminden sonra Müslümanların günlük konuşma diline dahil olmuş bir diğer kelime "maşallah"tır. "Beğenme ve övme ile birlikte nazardan korunmak için söylenen söz" anlamlarına gelmektedir.
↪ İlgili ayet:
"Keşke bağına girdiğinde, 'Mâşallah! Güç yalnız Allah'ındır' deseydin! Eğer malca ve evlâtça beni kendinden güçsüz görüyorsan, ben de rabbimin, senin bağından daha iyisini bana vereceğini umuyorum. Allah senin bağına gökten âfetler gönderir de bağ boş ve kaygan bir zemin haline gelebilir."
(Kehf Suresi, 39 ve 40. ayetler)
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden Kehf Suresi
➡ Ayetin tefsiri
◾ Servet sahibi olan şahıs Allah'a iman edip verdiği nimete şükredeceği yerde, servetini fakir arkadaşına karşı böbürlenme ve nankörlük vesilesi yapmıştır. Malının yok olmayacağına ve kıyametin kopmayacağına inanmaktadır; kopsa bile âhirette Allah katında dünyadakinden daha iyi bir durumda olacağını iddia etmektedir.
MÜBAREK
◾ Arapça kökenli bir kelime olan "mübarek" kelimesi, "kutsal, uğurlu" anlamlarına gelmektedir.
◾ Müslümanların günlük konuşma diline dahil olan bu sözcük, "değerli, pek saygı değer ve mukaddes" gibi manalarda kullanılmaktadır. İslam dininde Müslümanlar için peygamberlerden bahsedilirken ve dini günler dile getirilirken söylenmektedir.
↪ İlgili ayet:
"Bu (Kur'an) da bizim indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Ona uyun ve günahtan korunun ki size rahmet edilsin."
(En'am Suresi, 155. ayet)
Bünyamin Topçuoğlu'nun sesinden En'am Suresi
➡ Ayetin tefsiri
◾ 155. âyette Kur'an'ın Allah tarafından indirilmiş kutsal bir kitap olduğu hatırlatılmaktadır. Nitekim yine bu sûrede başka bir vesileyle böyle bir hatırlatmada daha bulunulmuştu.