İstihare nasıl yapılır? İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare duası
İstihare, kişinin yapmak istediği bir işin, doğru ya da hayırlı olup olmadığını anlaması için yapılır. Bir konuda atılmak istenen bir adımdan önce Allah'a sığınılarak, bu işin kişi için hayırlı olup olmadığına dair bir işarete kavuşulması amaçlanır. İstihare, iki rekat namazın ardından okunan istihare duası ile gerçekleştirilir. Peki, istihare nedir? İstihare nasıl yapılır? İstihare namazı nasıl kılınır? Peygamberimizin istihare duası nedir? İstihare kaç kere yapılır? İstiharede beyaz, siyah, yeşil, kırmızı görmek ne anlama gelir? İstihare duası…
Önceki Resimler için Tıklayınız
İstihare yaparken, bu niyetle iki rekât nafile namaz kılmak gerekir. İstihare namazı, kerahet vakitleri hariç her zaman kılınabilir. Bütün mezheplere göre istihare namazının en faziletlisi iki rekât kılınmasıdır. Tevbe edip kötülükten ve hayırlı olmayan işlerden Allah'a sığınılarak dua edilir ve iki rekât istihareye niyet edilerek namaz eda edilir. Ardından istihare duası edilir.
İstihare namazı iki rekâtlık bir namazdır ve sabah namazının sünneti gibi kılınır. Farklı olarak ilk rekâtta Fatiha'dan sonra zammı sure olarak Kâfirun suresi; ikinci rekâtta Fatiha'dan sonra zammı sure olarak Fatiha'dan sonra İhlas suresi okunur.
"Niyet ettim Allah rızası için iki rekât istihare namazı kılmaya" diye niyet edilir.
"Allahu Ekber" diyerek tekbir alınır ve namaza başlanır.
Sübhaneke okunur.
Euzü-besmele çekilir.
Fatiha okunur.
Kâfirun suresi okunur.
Rükuya gidilir.
Secdeye gidilir, doğrulup tekrar Secdeye gidilir.
"Allahu Ekber" denilerek ayağa kalkılır.
Kıyama durulur.
Besmele çekilir.
Fatiha okunur.
İhlas suresi okunur.
Rükuya gidilir.
Secdeye gidilir, doğrulup tekrar Secdeye gidilir.
Oturarak Ettahiyyatü, Allâhümme Salli, Allâhümme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diyerek önce sağa sonra sola selam verilir ve namaz tamamlanır.
İstihare namazının kılınmasının ardından istihare duası okunur. İstihare duasının namazdan hemen sonra kıbleye dönülerek okunması, ellerin açılması, dua adabına uyulması tavsiye edilmiştir. Bu davranışlar, duanın kabul olma ihtimalini arttıran güzel davranışlar olarak telakki edilmiştir. Peygamberimizin tavsiye ettiği İstihare duasının Arapçası şu şekildedir:
اللّهمّ إنّي أستخيرك بعلمك وأستقدرك بقدرتك وأسألك من فضلك العظيم فإنك تقدر ولا أقدر وتعلم ولا أعلم وأنت علّام الغيوب۰اللّهمّ إن كنت تعلم أنّ هذا الأمر خير لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري فاقدره لي ويسّره لي ثم بارك لي فيه۰اللّهمّ إن كنت تعلم أنه شرّ لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري فاصرفه عنّي واصرفني عنه واقدر لي الخير حيث كان ثمّ رضّني به.