İstihare nasıl yapılır? İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare duası
İstihare, kişinin yapmak istediği bir işin, doğru ya da hayırlı olup olmadığını anlaması için yapılır. Bir konuda atılmak istenen bir adımdan önce Allah'a sığınılarak, bu işin kişi için hayırlı olup olmadığına dair bir işarete kavuşulması amaçlanır. İstihare, iki rekat namazın ardından okunan istihare duası ile gerçekleştirilir. Peki, istihare nedir? İstihare nasıl yapılır? İstihare namazı nasıl kılınır? Peygamberimizin istihare duası nedir? İstihare kaç kere yapılır? İstiharede beyaz, siyah, yeşil, kırmızı görmek ne anlama gelir? İstihare duası…
Önceki Resimler için Tıklayınız
"Allâhumme inni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb. Allâhumme inkunte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bihî."
Buharî, Teheccüd, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III/344.
"Ey Allah'ım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lütfundan bana ihsan etmeni istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allah'ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Yok, eğer benim dinim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!"
İstihare yapan pek çok kişi uykusunda rüya görme konusunda çeşitli söylemlerde bulunsa da istiharede rüya görme şartı yoktur. Enes bin Mâlik'ten nakledilen istihare hadisinin devamında Resul-i Ekrem, "Sonra kalbine ilk doğan duyguya/düşünceye bak, ona uygun davranman hayırlı olur" demiştir. Buna göre istiharenin sonucunda insanın içine ferahlık, genişlik ve iç huzuru gelirse o işi yapması; sıkıntı, huzursuzluk ve darlık hali doğarsa yapmaması daha hayırlı görülmüştür.
Âlimler, meşru istiharenin yukarıda yazılanlardan ibaret olduğunu, ayrıca bir işaret almak amacıyla kişinin veya bir başkasının onun adına rüya görmek üzere uyumasının, gün ve kişi adlarından uğur çıkarma gibi davranışlara başvurmasının bidat olduğunu belirtmişlerdir.
Bazı kaynaklarda rüyada beyaz veya yeşil görülmesinin o işin hayırlı olduğuna, siyah veya kırmızı görülmesinin şer olduğuna delâlet ettiğine dair nakledilenler, şahsi görüşlerdir ve dinî bir mahiyeti bulunmaz.