İyilerle birlikte olmak bize nasıl bir katkı sağlar?
İnsan hayatı biriciktir. Hikayesiyle var olur ve yaşar. Bu biricik hayatımızı kimlerle şekillendirmek isteriz? Kimleri şahit tutmak, kimlerle zengin kılmak isteriz? İnsan evvela; iyiliği yaşamalı ve kötülüklerden sakınmalıdır. Peki, iyilerle birlikte olmak nasıl mümkün olur? Kötülükten korunmak için neler yapılmalıdır? İnsanın kendisine iyiliği emretmesi ve sakınması, kişiyi kötülükten ne derece alıkoyar? İyilerle birlikte olmanın faydalarını Kur'an-ı Kerim'den ve Peygamber Efendimiz'in hayatından örneklerle sizler için hazırladık.
🔶 İnsanın kendisinde başlattığı iyilik seferberliği zamanla toplumu da etkiler. Böylece "iyiliği yayma, kötülükten men etme" ilkesi toplum tabanında yayılım gösterir.
🔶 Vav TV'de yayınlanan "Kürsü" programında Çatalca Vaizi Dr. Masum Vanlıoğlu, "Müslüman iyiliği emredip kötülükten sakındırmak için neler yapmalıdır?" konusunda önemli izahatlarda bulundu:
"İnsanoğlu hayata bakarken Allah ona yaratılıştan bir fıtrat verdi. Fıtrat dediğimiz nedir? İnsanın insan hakkında kötü düşünmesine fırsat vermeyen özelliktir. Peki, ne zaman kötüye dönüşüyor bu? Ben üstünüm demek başlayınca; benim isteklerim yerine gelmeye başlamalı, her şeyin sahibi ben olmalıyım, en güzel benim, en güçlü benim, en önemli benim, demeye başlayınca... Enler öne geçince zulüm başlar, vahşet başlar."
🔶 İnsanlar yaratılış itibarıyla güzel özelliklerle dünyaya gelirler. Zamanla fıtrat bozulur. Dr. Masum Vanlıoğlu:
"İnsan bir müddet sonra kıskançlık duygusuyla baş başa kaldığında, kendisini öne çıkarmaya başladığında, ona iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak gibi bir muamele gerekiyor. Bu muameleyi de Allah kulunu yaratırken kulunun mayasında farklı irade gösterebilme özelliği olduğunu bildiği için Hz. Adem'in (as) önüne bir fırsat sundu. "Cennette her türlü nimetten yiyin için. Ama "bu ağaca yaklaşmayın" emrini verdi. Onlar oraya yaklaştıktan sonra hadise nereye döndü; zellesine döndü, hatasın döndü ve cennetten ayrıldılar." cümleleri ile bu gerçekliğe ışık tuttu.
Biz iyilerle beraber olmanın fırsatını nasıl elde edeceğiz?
🔶 İyilerle beraber yaşayanların dünyası kolaydır. Çünkü insan iyilerin yanında hep iyilik görür. Aynı zamanda insanın muhatap oldukları kişiler iyi insanlar olmalı ki böylece başkasını uyaracak kıvama gelebilir.
🔶 İnsanlara iyiliği öğretmek istiyorsak kendimize iyiliği öğretmeye başlamalı ve sonra o insanlara örnek olmak zorundayız. Herkes kendi dağıtmaya çalıştığı şeyi önce kendi yaşamaya başlayacak. Ancak şu mümkün;
-
Bireysel ferdi olarak iyi yaşayan Müslümanlar örnek olmalı
-
Devletin en üst organından en alt organına kadar her kurum, iyiliği anlatan broşürlerle yazılarla aynı zamanda iyilik tavırları sergileyen kişilerle örnek olmalı ve iyi işler yapmalı
-
Eğitim veren kurumlar örnek olmalı
-
Sivil toplum kuruluşları faaliyet icra etmeli
🔶 Bunların hepsi birleşirse sonuç alınır. Tek başına olması çok güçtür. Toplumu iyiliğe götürmenin yolu hep birlikte çalışmaktan geçer.