Kadir gecesi ibadetleri nelerdir?
"Bin yıldan daha hayırlı" olarak adlandırılan Kadir gecesini, İslam alemi büyük bir heyecan ile bekliyor. Ramazan'ın son on günün içine gizlenmiş bu mübarek gece, 2024 senesinde, 5 Nisan Cuma gününe denk gelmektedir. Peki, bu geceye has ibadetler mevcut mudur? Kadir gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir gecesi namazı var mı? Kadir gecesinde hangi ibadetleri ihya edeceğiz? İşte, merak edilen tüm soruların cevapları...
Giriş Tarihi: 03.04.2024
16:22
Güncelleme Tarihi: 03.04.2024
17:03
KADİR SURESİ
﴾1﴿ Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.
﴾1﴿ Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.
﴾2﴿ Bilir misin nedir Kadir gecesi?
﴾3﴿ Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.
﴾4﴿ O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar.
﴾5﴿ O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.
🔸 Kadr kelimesi sözlükte "güç, hüküm, değer, şeref" gibi anlamlara gelir. Özellikle Kur'an'ın bu gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir. Bu sûre inmeden önce gecenin böyle bir ismi yoktu. Duhân sûresinde, "Biz onu mübarek bir gecede indirdik" (44/3) buyurularak bu gecenin bereketli, hayırlı, uğurlu, önemli ve kutsal bir gece olduğu açıkça ifade edilmiştir. Sûrenin ilk âyetinde Kur'an'ın bu gecede, Bakara sûresinde de (2/185) ramazan ayında indirildiği belirtilmiştir.
🔸 Buna göre Kadir gecesinin ramazan ayı içerisinde olduğu açıktır; ramazanın hangi gecesine denk geldiği konusunda farklı görüşler vardır. Bununla birlikte, Buhârî ve Müslim'in kaydettiği, Hz. Âişe'ye isnad edilen, Alak sûresinde naklettimiz bir hadiste Hz. Peygamber'e ilk vahyin Ramazan'ın 27. gecesinde geldiği bildirilmiş; bu sebeple Kadir gecesinin Ramazan'ın 27. gecesi olduğu yönünde genel bir kanaat oluşmuştur. Bazı rivayetlere göre Kur'an bu ayın son on günü içinde inmeye başlamıştır (Kurtubî, XVI, 124). Kadir gecesinin kesin olarak bildirilmemesi, insanların o gecede kazanacakları sevaplara güvenip diğer zamanlarda kulluk görevlerini ihmal etmelerini önlemek gibi bazı sebep ve hikmetlerle açıklanmıştır.
Tefsirin devamı için tıklayınız
🔸 Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre Kadir gecesi bu yıl 5 Nisan 2024 Cuma gecesi idrak edilecektir. Kadir gecesinde yapılacak ibadetlerin başında Kur'an-ı Kerim okumak gelmektedir.
🔸 Bu gecede Kur'an okunmalı , okuyanlara ise saygı gösterilmeli ve muhakkak dinlenmelidir. Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra nafile namaz kılınmalı, üzerinde namaz borcu olan kişilerin nafile namaz kılmadan önce bir günlük kaza namazı kılmaları tavsiye edilmektedir.
🔸 Hz. Aişe (RA), Kadir gecesinde nasıl dua edeceğini Resul-i Ekrem Efendimize (SAV) sormuş ve Peygamber Efendimizin (SAV) yanıtını şu sözlerle aktarmıştır: "Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim, diye sordum. Resulullah (SAV) "Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım (CC) sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet)" diye dua et, buyurdu." Bu gecede istiğfar etmenin ne kadar önemli olduğunu esasında Peygamber Efendimizin (SAV) hadisi de ortaya koyar.
KADİR GECESİ AYIN KAÇINDA?
🔸 Kadir gecesinde; Sübhanallah, Elhamdülillah, La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden fazlaca kıymetlidir.
🔸 "La ilahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim" Hz. Peygamber (SAV) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur."