Kadir gecesi namazı nasıl kılınır? Tesbih namazı
Mukaddes gecelerde Müslümanlar farz ve sünnet ibadetlerin dışında nafile, mendup ve müstehap olan ibadetlere de yönelerek Allah Teala'yı zikrederler. Kur'an-ı Kerim'de "bin aydan hayırlı" olarak anılan Kadir gecesi, müminlerin mabedlere toplandıkları ve geç vakitlere kadar Hak Teala'ya ibadet ettikleri bir zaman dilimidir. Bu gece en çok eda edilen ibadetlerden biri de tesbih namazıdır. Resulullah'ın hiç olmazsa ömürde bir defa kılınmasını tavsiye ettiği tesbih namazını araştırdık.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Tesbih namazının hükmü nedir?
▪ Konuya ilişkin hadislerin sıhhatiyle ilgili görüş farklılıkları bulunduğu için bazı fakihler tesbih namazını müstehap, bazıları câiz, bazıları da mekruh saymıştır.
▪ Hanefîler mendup/nâfile olarak değerlendirmiştir. Şâfiî fakihlerinin çoğunluğu tesbih namazını müstehap kabul etmiştir. Ahmed b. Hanbel'e göre tesbih namazı konusunda sahih bir hadis bulunmadığı için böyle bir namazın kılınması mekruhtur.
Tesbih namazı cemaatle kılınabilir mi?
▪ Tesbih namazını cemaatle kılınan nafile namazlar arasında saymamışlardır. Bu konuda Hz. Peygamberden (sas) de bir uygulama nakledilmediğinden, tesbih namazının cemaatle değil tek başına kılınması uygun olur. Kaynaklarımızda nafile namazlardan sadece teravih, küsûf (güneş tutulması) ve bir görüşe göre istiskâ (yağmur duası) namazının cemaatle kılınması meşru görülmüştür. Bunların dışındaki tüm sünnet ve nafile namazların cemaatle kılınması mekruhtur (Serahsî, el-Mebsût, II, 144).
Kaynak: DİB Din İşleri Yüksek Kurulu