Kadir gecesinin belirtileri nelerdir? Kadir gecesinde ne oldu?
Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı mübarek günlerden biri olan Kadir gecesi, "bin aydan daha hayırlı bir gece" olarak anılmaktadır. Bu sene Kadir gecesi, 5 Nisan Cuma gününe tekabül etmektedir. 5 Nisan Cuma günü idrak edeceğimiz Kadir gecesinin önemi birçok ayet ve hadiste yer alır. Peki, Kadir gecesi nasıl anlaşılır? Kadir gecesinin olduğu nasıl bilinir? Kadir gecesinin belirtileri nelerdir? Kadir gecesinde ne oldu? İşte, o merak edilen cevaplar.
KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ
◾ "Bin aydan daha hayırlı" olarak anılan Kadir gecesi hakkında bilinmesi gereken birçok önemli husus bulunmaktadır.
◾ Mübarek Kadir gecesi, hidayet rehberi Kur'an-ı Kerim'in nazil olmaya başladığı, mağfiret kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği mübarek bir gündür.
RAMAZAN AYININ İÇİNDE MÜBAREK BİR GECE
◾ Kadir gecesi Ramazan ayının içinde bulunan mübarek bir gündür. Kur'an-ı Kerim'de Kadir gecesinin Ramazan'ın kaçıncı gününe denk geldiği ile alakalı herhangi bir net bilgi bulunmamaktadır.
◾Hadis literatüründe yer alan bazı hadis-i şeriflerde ise Kadir gecesinin Ramazan'ın son on gecesinde, son on gününün tekli gecelerinde, son yedi gecesinde, 21 veya 27. gecelerinde aranması gerektiği ifade edilmektedir.
KADİR GECESİ OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
◾ Kadir gecesi, Ramazan ayında gizlenmiş önemli bir gecedir. Alimler, Kadir gecesini tespit etmek için ortak bir görüşte birleşmişlerdir. Buna göre Kadir gecesinde; deniz suları tatlılaşır, gece hava açık, sakin olur ve bulut yoktur, Yağmur ve rüzgâr yoktur.
◾ Son olarak yukarıdaki bilgilere ek olarak; ertesi sabah güneş, kızıl doğar, yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir. İşte, bunların hepsi Kadir gecesinin en net ibarelerindendir.
MÜSNED ADLI ESERDE KADİR GECESİ
◾ Kadir Gecesi hakkında pek çok ayet hadis bulunur. Bunlardan biri de Ahmed bin Hanbel'in, Müsned adlı hadis kitabında Kadir gecesinin alametleri ile alakalı aşağıdaki rivayetidir;
"Kadir Gecesi açık ve net bir gecedir. Sanki bu gecenin içinde ışıldayan bir ay vardır. Bu gece sakin, yağmursuz bir gecedir. Ne sıcaktır, ne de soğuk. Yıldızsızdır. O gecenin sabahında güneş ışınsız (ışınları gözü almayacak şekilde) doğar."
KUR'AN-I KERİM'DE KADİR GECESİ
◾ Kur'an-ı Kerim'de bu mukaddes günün mahiyetinden Kadir suresinde bahsedilir; Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.
AYETİN TEFSİRİ
↪ ...Kadr kelimesi sözlükte "güç, hüküm, değer, şeref" gibi anlamlara gelir. Özellikle Kur'an'ın bu gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir. Bu sûre inmeden önce gecenin böyle bir ismi yoktu. Duhân sûresinde, "Biz onu mübarek bir gecede indirdik" (44/3) buyurularak bu gecenin bereketli, hayırlı, uğurlu, önemli ve kutsal bir gece olduğu açıkça ifade edilmiştir. Sûrenin ilk âyetinde Kur'an'ın bu gecede, Bakara sûresinde de (2/185) ramazan ayında indirildiği belirtilmiştir. Buna göre Kadir gecesinin ramazan ayı içerisinde olduğu açıktır; ramazanın hangi gecesine denk geldiği konusunda farklı görüşler vardır. Bununla birlikte, Buhârî ve Müslim'in kaydettiği, Hz. Âişe'ye isnad edilen, Alak sûresinde naklettimiz bir hadiste Hz. Peygamber'e ilk vahyin Ramazan'ın 27. gecesinde geldiği bildirilmiş; bu sebeple Kadir gecesinin Ramazan'ın 27. gecesi olduğu yönünde genel bir kanaat oluşmuştur. Bazı rivayetlere göre Kur'an bu ayın son on günü içinde inmeye başlamıştır (Kurtubî, XVI, 124). Kadir gecesinin kesin olarak bildirilmemesi, insanların o gecede kazanacakları sevaplara güvenip diğer zamanlarda kulluk görevlerini ihmal etmelerini önlemek gibi bazı sebep ve hikmetlerle açıklanmıştır...