Kadir gecesinin belirtileri nelerdir? Kadir gecesinde ne oldu?
Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı mübarek günlerden biri olan Kadir gecesi, "bin aydan daha hayırlı bir gece" olarak anılmaktadır. Bu sene Kadir gecesi, 5 Nisan Cuma gününe tekabül etmektedir. 5 Nisan Cuma günü idrak edeceğimiz Kadir gecesinin önemi birçok ayet ve hadiste yer alır. Peki, Kadir gecesi nasıl anlaşılır? Kadir gecesinin olduğu nasıl bilinir? Kadir gecesinin belirtileri nelerdir? Kadir gecesinde ne oldu? İşte, o merak edilen cevaplar.
Önceki Resimler için Tıklayınız
KUR'AN-I KERİM'DE KADİR GECESİ
◾ Kur'an-ı Kerim'de bu mukaddes günün mahiyetinden Kadir suresinde bahsedilir; Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.
AYETİN TEFSİRİ
↪ ...Kadr kelimesi sözlükte "güç, hüküm, değer, şeref" gibi anlamlara gelir. Özellikle Kur'an'ın bu gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir. Bu sûre inmeden önce gecenin böyle bir ismi yoktu. Duhân sûresinde, "Biz onu mübarek bir gecede indirdik" (44/3) buyurularak bu gecenin bereketli, hayırlı, uğurlu, önemli ve kutsal bir gece olduğu açıkça ifade edilmiştir. Sûrenin ilk âyetinde Kur'an'ın bu gecede, Bakara sûresinde de (2/185) ramazan ayında indirildiği belirtilmiştir. Buna göre Kadir gecesinin ramazan ayı içerisinde olduğu açıktır; ramazanın hangi gecesine denk geldiği konusunda farklı görüşler vardır. Bununla birlikte, Buhârî ve Müslim'in kaydettiği, Hz. Âişe'ye isnad edilen, Alak sûresinde naklettimiz bir hadiste Hz. Peygamber'e ilk vahyin Ramazan'ın 27. gecesinde geldiği bildirilmiş; bu sebeple Kadir gecesinin Ramazan'ın 27. gecesi olduğu yönünde genel bir kanaat oluşmuştur. Bazı rivayetlere göre Kur'an bu ayın son on günü içinde inmeye başlamıştır (Kurtubî, XVI, 124). Kadir gecesinin kesin olarak bildirilmemesi, insanların o gecede kazanacakları sevaplara güvenip diğer zamanlarda kulluk görevlerini ihmal etmelerini önlemek gibi bazı sebep ve hikmetlerle açıklanmıştır...
HADİSLERDE KADİR GECESİ
◾ Peygamberimiz (SAV) bir hadis-i şerifinde "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" buyurmuştur.
(Buhari, Müslim)
◾ İbn Ömer (RA), Peygamber Efendimizin (SAV) bir hadisini şöyle nakletmiştir: "Sahabelerden bazı kimselere, rüyalarında Kadir gecesinin, (Ramazan'ın) son yedi günü içinde olduğu gösterildi. Resulullah (SAV) onlara: "Görüyorum ki rüyalarınız Ramazanın son yedi günü hakkında birbirine uygun düşmüştür. Artık kim Kadir gecesini aramaya kalkışırsa, onu Ramazan'ın son yedisinde arasın, buyurmuştur."
(Buhari, Müslim)
KADİR GECESİ DUASI
◾ Kadir gecesi, İslam'ın en hayırlı gecelerinden biridir. Bu yüzden o gecede edeceğimiz dualara ekseriyetle dikkat etmemiz gerekmektedir.
◾ Hz. Aişe (RANHA), şöyle rivayet eder; "Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim, diye sordum. Resulullah (SAV):"Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet)" diye dua et, buyurdu."
(Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314)
KADİR GECESİNİN FAZİLETİ
◾ Peygamberimiz (SAV) Kadir gecesi ile alakalı olarak şöyle buyurmuştur; "Kim Kadir gecesinin faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve saygıyla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır."
(Buhari, fazlu leyletü'lkadr 1)
◾ Hadis-i şeriften de anlaşılacağı üzere Kadir gecesini ifa etmenin en güzel yolu iman, takva ve ibadet ile meşgul olmak ve çokça istiğfar etmektir.
KADİR NE DEMEK?
◾ Kadir kelimesi Arapça kökenlidir ve kudret sözcüğünden türemiştir. Kudret, "her şeye gücü yeten, kuvvet ve kudretine hiçbir sınır olmayan" anlamında kullanılır. Kadr ise "değer, kıymet" manasına gelir.
◾ Ramazan'ın son on gününe girildiğinde Sevgili Peygamberimiz (SAV) dünyevi işlerden uzaklaşıp itikafa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadetlerini yapmaları için uyanık tutardı. Bizler de daima, sevgili Peygamberimizin (SAV) izinden yürüme gayreti içinde olmalıyız.