Kadir Gecesi'nde okunacak dualar
Kadir Gecesi, Ramazan ayının son on günü içinde aranan bir gecedir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (SAV) Kur'an'ın, Cebrail aracılığıyla vahyedilmeye başlandığı mübarek gecedir. Müminler, bu geceyi ibadetle geçirir, namaz kılar ve dualar eder. Bu gece, bin aydan daha hayırlı bir rahmet iklimi olarak kabul edilir. Peki, Kadir gecesinde okunabilecek dualar nelerdir?
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔸 Kadir gecesi 2024 yılında Kadir gecesi 5 Nisan Cuma akşamında, Müslümanlar dini vazifelerini yerine getirme hususunda bilhassa ihtimam gösterdiği, tövbe ve arınma mevsimi olan bu faziletli dönemde idrak edilen mübarek geceler bulunur. Recep ayı ile başlayıp, Şaban ve Ramazan'ın ardından Ramazan Bayramı ile son bulan mübarek üç aylar manevi bir iklim, bir kurtuluş vesilesidir.
🔸 Bu faziletli gecede Müslümanlar günahlarının affı için tövbe ve dua eder, Yüce Allah'a yakınlaşmak için ibadetlerini artırmaya yönelir.
🔸 Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadis-i şerifinde Kadir gecenin önemine dair şöyle buyurmuştur:
"Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah'tan bekleyerek ibadet ve itaatle geçiren kimsenin -kul hakkı hariç- geçmiş günahları bağışlanır."
(Müslim, Müsafirin 175)
🔸 Bu hadisten de anlaşılacağı üzere Müslümanlar için Kadir gecesini ibadet ile geçirmek, dua ederek Allah-u Teala'dan af dilemek oldukça önemli ve elzemdir.
Tövbe istiğfar duası
🔸 Bin aydan hayırlı Kadir gecesini işlediği günahlardan pişman olup Hak Teala'nın kapısında bir tövbe vesilesi olarak gören Müslümanlar bu gece içinde tövbe istiğfar duası okurlar.
🔸 Peygamber Efendimiz'in (SAV) bağışlanmak için yaptığı tövbe duası şu şekildedir:
"Allah'ım! Günahlarımı, bilmeden ve haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün suçlarımı bağışla! Allah'ım! Ciddi veya şaka olarak yaptığım yanlışları, hataen ve kasten işlediğim günahlarımı affeyle! Bütün bu kusurların bende bulunduğunu itiraf ederim. Allah'ım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, ölçüsüz bir şekilde işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle! Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin. Senin gücün her şeye yeter."
(Buhârî, Daavât 60)
Peygamberimizin (SAV) Kadir Gecesi Ettiği Dua
🔸 Mağfiret kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği geceye özel Hz. Muhammed'in (SAV) tavsiye ettiği dua bulunur.
🔸 Hz. Aişe validemiz Peygamber Efendimiz'e (SAV) Kadir gecesinde edilecek duayı, "–Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?" ifadeleriyle sorduğunda Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "Allahümme inneke afuvvün tuhibbul afve fa'fu annî"
↪ Anlamı:
"Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!"
(Tirmizî, Daavât 84)
🔸 İslam inancında isteyerek, yürekten yapılan her duanın kabul olduğu inancı vardır. Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı böyle mübarek bir gecede edilecek duanın kıymeti de büyük olacaktır.
🔸 Kadir gecesinde dua edecek olanlar Peygamber Efendimizin (sav) ettiği bütün dualar kadar faziletli olan ve ashabına tavsiye ettiği şu duayı okuyabilir:
Peygamber Efendimizin (SAV) okuduğu dua ile ilgili bir hadiseyi nakleden Ebu Ümame (RA), "Efendimiz (SAV), birçok dua okudu, fakat biz ondan hiçbir şey ezberleyemedik. Bunun üzerine: "Ya Resulallah! Pek çok dua okudun, biz onları ezberleyemedik" dedik.
O zaman Resul–i Ekrem şöyle buyurdu: O duaların hepsini içine alan bir duayı size öğreteyim mi? Şöyle deyiniz: "Allâhümme innî es'elüke min hayri mâ seeleke minhü nebiyyüke Muhammedün sallallahu aleyhi ve sellem. Ve neûzü bike min şerri mesteâzeke minhü nebiyyüke Muhammedün sallallahu aleyhi ve sellem. Ve ente'l–müsteân, ve aleyke'l–belâğ, ve lâ havle velâ kuvvete illâ billâh"
↪ Anlamı: "Allah'ım! Peygamber'in Muhammed'in (SAV) senden dilediği hayırları ben de dilerim. Peygamber'in (SAV) sana sığındığı şerlerden biz de sana sığınırız. Yardım ancak senden beklenir. İnsanı dünya ve ahirette muradına ulaştıracak sensin. Günahtan kaçacak güç, ibadet edecek kuvvet ancak Allah'ın yardımıyla kazanılabilir" (Tirmizî, Daavât 89).