Kimler zekat vermeli? Zekat verme şartları neler?
Zekat, İslam'ın beş temel şartından biridir. Zekat, Ramazan ayında verilebileceği gibi Ramazan dışında yani 11 ay da verilebilir. Peygamberimiz zekatın, temel ibadetlerin üçüncüsü olduğunu Müslümanlara bildirmiştir. O halde, zekat kimlere vermelidir? Zekat vermenin şartları neler? 2024 zekat hesaplama...
Önceki Resimler için Tıklayınız
İSLAM'IN BEŞ ŞARTINDAN
◾ İslam'ın beş temel şartından biri de zekattır. Kur'an-ı Kerim'in pek çok yerinde zekat, namaz ile birlikte anılmış, "Namazı kılınız, zekatı veriniz." buyrulmuştur.
◾ İslam, beş temel ibadet üzerine kurulmuştur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) zekatın, bu temel ibadetlerin üçüncüsü olduğunu bildirmiştir.
KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
ZEKAT NE DEMEK?
◾ Zekat Arapça kökenli bir kelimedir. "Bereket, fazlalık; temizlik" manasına gelmektedir. "Dinimizdeki beş şarttan biri olarak sahip olunan ve belli bir miktarı aşan mal ve paranın yoksullara dağıtılması gereken kırkta biri ve bunun yoksullara dağıtılması" anlamını karşılar.
◾ O halde zekat sözcüğüne bir örnek verelim; Hûblar âşık-ı bîçâreye rahm etmezler / Yok o bî-rahmların var ise dîninde zekât (Rûhî-i Bağdâdî)
KUR'AN-I KERİM'DE ZEKAT
◾ Kur'an-ı Kerim'de zekat ile ilgili birçok ayet bulunur. Ayetlerden biri şöyledir; Senin, gecenin üçte ikisine yakın kısmını, yarısını, üçte birini ibadetle geçirdiğini ve beraberinde bulunanlardan bir grubun da (böyle yaptığını) rabbin elbette bilir. Gece ve gündüzü belirleyen ancak Allah'tır. O, sizin (istenen) vakti tesbit edemeyeceğinizi bilmektedir. Bu yüzden de sizi bağışlamıştır. Artık Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun. Allah bilmektedir ki içinizde hastalar bulunacak, bir kısmınız Allah'ın lutfundan rızık aramak üzere yeryüzünde yol tepecek, diğerleri de Allah yolunda çarpışacaktır. O halde Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun. Namazı kılın, zekâtı ödeyin, Allah'a güzel bir borç verin. Kendiniz için önceden ne iyilik hazırlarsanız Allah katında onu bulursunuz; işte bu daha iyidir ve mükâfatı daha büyüktür. Allah'tan bağışlanmayı dileyin, şüphesiz Allah çok bağışlayıcı çok esirgeyicidir.
(Müzzemmil suresi - 20. ayet)
RUHÎ VE FİZİKÎ TEMİZLİK
◾ Ramazan ayı hem ruhî hem de fizikî arınmadır, bununla beraber zekat vermek de bir temizliktir. Hem malı temizler, hem de mal sahibinin gönlünü arıtır, ahlakını yükseltir.
◾ Ancak zekat vererek malımızı, mülkümüzü kirden arındırabiliriz. Bunun gibi hasislik ve cimrilik de gönülde bir Iekedir. Zekat insanın bu sevilmeyen huydan kurtulmasını ve ahlakî olarak yükselmesini vesile olmaktadır.
KİMLER ZEKAT VEREBİLİR?
◾ Zekat vermenin birtakım şartları bulunmaktadır. Bunlardan ilki Müslüman olmaktır. İkincisi ise zekat verecek kişinin aklî dengesinin yerinde olması gerekir.
◾ Bu şartları ise ergenlik çağına gelmiş ve hür olan, kazanç sağlayıcı nitelikte mala sahip olan kimseler takip etmektedir. İşte, zekat bu kişilere farzdır.
↪ Zekatın kişiye farz olması için elinde bulundurduğu nisap miktarda mala sahip olmasından, bir kameri yılın geçmesi gerekmektedir.