Kur'an-ı Kerim'den öğütler
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim bizler için kıyamete dek yanacak bir kandil ve kurtuluş reçetesidir. Nazil olmaya başladığı günden itibaren insanlığa hakikat yolunda aydınlık olan Kur'an-ı Kerim'de Allah Teala'nın öğütleri bulunur. Bu öğütlere sarılanlar kurtulur, uzak kalanlar ise rahmet ve merhamet pınarından nasiplenemez. Sizler için hayat ölçüsü haline getirmemiz gereken on öğüdü araştırdık.
ALLAH HER ŞEYİ BİLİR
◾ Allah Teâlâ her şeye gücü yeten, tüm eksikliklerden münezzeh olan tek varlıktır. Bu sebepten dolayı kullarının açığa vurduklarını ve vurmadıklarını başta olmak üzere her şeyin yegâne bilicisidir.
◾ Bu sebepten tüm inananlar her eylemimizin Hak Teâlâ tarafından bilindiği gerçeği ile hareket etmeli ve bu minvalde bir yaşam sürme gayreti içerisinde olmalıyız.
"Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle."
İsrâ Suresi 23. Ayet
İsrâ Suresi 23. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
İSRÂ SURESİ 23. AYET TEFSİRİ
➡ İkinci ödev ana babaya iyi davranmaktır. Âyette birinci ödeve bağlı olarak Allah'ın yalnız kendisine ibadet edilmesini buyurduğu belirtildikten hemen sonra, ana babaya iyilik etmeyi de buyurduğu belirtilmek suretiyle Allah'a kullukla ana babaya iyilik yan yana anılmış, böylece bu ödevin önemi vurgulanmıştır. Nitekim diğer bazı âyet ve hadislerde de Allah'a kulluk ile ana babaya iyilik etme yan yana zikredilmektedir.
EBEVEYNE İYİLİK
◾ Yalnızca Hak Teala'ya ibadet etmemiz gerektiği bize ulaştırılan bu ayette diğer öne çıkan anlam ise anne ve babamıza karşı iyi davranmak ve onları sevindirmektir.
◾ Bilhassa aile hususunda en açık ve medeni kanunları koyan İslam, anne ve baba hakkını önceler. Rabbimiz bu şekilde bizlerden saygı, sevgi gibi değerleri toplumun tabanına yaymamızı emreder.
"Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm. Şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulabilsinler."
Bakara Suresi 186. Ayet
Bakara Suresi 186. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
BAKARA SURESİ 186. AYET TEFSİRİ
➡ Oruç ibadeti anlatılırken Allah-kul ilişkisini çok canlı ve sıcak bir üslûpla ele alan bu âyete yer verilmesinin bize göre birden fazla sebebi vardır: a) Bir önceki âyetin sonlarında Allah'ın eşsiz ve benzersiz büyüklüğü, ululuğu hatırlatılıp kulların da bunu dile getirmeleri istenmiştir. Tekbir akla şu soruyu getirmektedir: Bu kadar büyük bu kadar yüce bir varlıkla küçük, âciz, başı ve sonu belli, fâni, varlığına kendisi hâkim bulunmayan zavallı bir insanın nasıl bir ilişkisi olabilir? Onun kulluğu, şükrü ve duası bu büyüklüğe nasıl ulaşır?
DOĞRU ŞAHİTLİK
◾ Allah Teala insanoğluna şah damarından dahi daha yakındır. Ama insan zaman içinde bu hakikati yer yer unutur. Bunun neticesinde ortaya kulluğa yakışmayan ameller çıkar.
◾ Yine de bu ayet-i kerimede Allah (CC) kullarına davetine icabet etmeleri gerektiğini söyleyerek onları doğru olan yola, sırat-ı müstakime davet eder.