Kurban bayramı tatili kaç gün? Ne zaman başlıyor?
İslam âleminin büyük bir heyecanla beklediği Kurban Bayramı tatiline çok az bir zaman kaldı. Kurban Bayramı'nda Müslümanlar Allah'a yakınlaşmak için kurban kesme ibadetini gerçekleştirecek. Müminler böylelikle Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in itaat ve teslimiyetini anarak, kendi teslimiyetlerini simgesel olarak gösterecekler. İnananlar kurban kestikten sonra akrabalarını ziyaret edecekler, büyüklerinin ellerini öpecekler ve bayramı idrak edecekler. İşte bütün bunları planlayanların aklında ise aynı soru: Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? 2022 Kurban bayramı...
🔸 Kurban, Allah ile kulu arasında yakınlık kurmaya vesile olan bir ibadet olarak karşımıza çıkar. Kurban bize Hz. İbrahim'in (RA) Allah'a (CC) olan itaatini, Hz. Hacer'in (RA) ve Hz. İsmail'in (RA) ise teslimiyetini hatırlatan ehemmiyetli bir ibadettir.
🔸 En'am suresi 162. ayet-i kerime, bizlere kurban ibadetinin önemini anlatır niteliktedir.
"De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir."
🔸 Kurban Bayramı'nın amacı temelde et kesmek ve kan dökmek değil, Allah'a göstermemiz gereken takva ve teslimiyetin bir ifadesi olarak bu eylemi gerçekleştirmemizdir.
"Kurban etleri ve kanları değil, sadece takvanız Allah'ın katına ulaşır." (Hacc 22/37)
🔸 Resululah (SAV) buyurdular ki: "Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban Bayramı günüdür. Bunu, fazilette nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takip eder."
(Abdullah İbnu Kurt, Kütüb'ü-Sitte: Hadis no: 4561)
🔸 Resulullah Efendimiz'in (SAV) günlerin en büyüğü olarak tavsif ettiği bu mübarek gün 2022 yılına geldiğimizde 9 Temmuz Cuma gününe tekabül ediyor.
🔸 Zilhicce ayının en önemli günlerinden olana Arefe günü ise Müslümanlar için haftanın en önemli gününü oluşturan Cuma gününe denk geliyor. Dolayısıyla 8 Temmuz Cuma bayram hazırlıklarının son günü olmakla beraber manevi açıdan da önemli bir konum teşkil ediyor.
Bayram sizin için neyi ifade ediyor?
🔸 Kurban bayramı 4 gün sürecek. Bayramın ilk günü 9 Temmuz Cumartesi, 2. günü 10 Temmuz Pazar, 3. günü 11 Temmuz Pazartesi, 4. günü ise 12 Temmuz Salı olacak. Hanefi'lere göre 3. Güne kadar kurban ibadeti yerine getirilebilecekken Şafi'lere göre 12 Temmuz Salı günü ikindi namazına kadar kurban kesilebilecek.
Padişahların asırlık geleneği: Bayram alayı
🔸 Resmi açıklamalara göre 8 Temmuz Arefe günü yarım gün tatil olarak başlayan bayram tatili 15 Temmuz Milli Birlik ve Dayanışma Günü ile birleştirilerek 9 günlük bir bayram periyoduna dönüştü.
🔸 9 Temmuz Cumartesi günü başlayan bayram tatili 17 Temmuz Pazar gününe kadar devam ederken bu uzun soluklu ara 18 Temmuz Pazartesi itibariyle normal seyrine dönecek.