Kurban keserken yapılan dualar neler? Kurbana niyet nasıl yapılır? Ayetlerle kurban kesimi...
Kulu Allah'a yaklaştıran, onun samimiyetini gösteren ibadetlerden biri olan kurbana sayılı günler kaldı. Mübarek Kurban Bayramı sebebiyle konuya yönelik çeşitli sorgulamalar da artış gösterdi. Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte konuya ilişkin olarak kurban keserken yapılan dualar neler? Kurbana niyet nasıl yapılır? Hayvanı keserken besmele çekmenin hükmü nedir? gibi sorulara diyanet bilgisi ile cevap aranıyor. İşte ayetlerle kurban kesimi...
Allah Teâlâ'nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslümanın önemli vazifelerinden biridir.
Kurban, ayrıca kulu Allah'a yaklaştıran, onun samimiyetini gösteren bir ibadettir. Allah'ın emrine boyun eğmenin bir nişanesi olan kurbanda Müslümanları bir arada tutma, kardeşlik bağlarını güçlendirme gibi maddi ve manevi pek çok hikmet vardır.
Kurban kestikten sonra kılınan namaz kaç rekat, nasıl niyet edilir?
Her ibadette olduğu gibi, kurban hususunda da dikkat edilmesi gereken kurallar bulunur. Bunların başında ise kurban nasıl kestiğimiz gelmektedir. Bu doğrultuda, 'Kurban keserken nasıl niyet edilir ve okunacak dualar nelerdir?' sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Kurban keserken nasıl niyet edileceğinden, okunacak dualara, ayetlere kadar dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır.
Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve kurbanın kendisi adına kesilmesidir.
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir. (Kâsânî, Bedâî', V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191)
Kurban kesileceği yere eziyet verilmeden götürülür. Hayvanın yüzü ve ayakları kıbleye gelecek şekilde sol tarafı üzerine yatırılır. Sağ arka ayağı serbest bırakılarak, diğer üçü bağlanır ve kıbleye karşı durularak şu âyetler kurban sahibi veya vekili tarafından okunur:
(el-En'âm, 162) اِنَّ صَلَات۪ي وَنُسُك۪ي وَمَحْيَايَ وَمَمَات۪ي لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ
(el-En'âm, 79) اِنّ۪ي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذ۪ي فَطَرَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ حَن۪يفًا وَمَٓا اَنَا۬ مِنَ الْمُشْرِك۪ينَۚ