Arama

Levh-i mahfuz nedir? Levh-i mahfuz Kur'an-ı Kerim'de nasıl geçer?

Levh-i mahfuz, yüce Allah'ın sonsuz ilminin kaydedildiği yerdir. Ayet-i kerimelerden, kainatta meydana gelecek bütün varlık ve olayların bu kitapta yazıldığı bilinir. Kur'an-ı Kerim de levh-i mahfuzdan dünya semasına Berat gecesinde toptan indirilmiştir. Peki, levh-i mahfuz Kur'an-ı Kerim'de nasıl geçer?

Ra'd ve Zuhruf surelerinde "ümmü'l-kitâb" anlamında kullanılır.

Allah dilediğini siler, dilediğini de yerinde bırakır; ana kitap onun katındadır.

er-Ra'd 13/39

Kuşkusuz o, katımızdaki ana kitaptadır; çok yücedir, hikmetle doludur.

ez-Zuhruf 43/4

  • 8
  • 11
İSLAM ÂLİMLERİ LEVH-İ MAHFUZU NASIL AÇIKLADI?
İSLAM ÂLİMLERİ LEVH-İ MAHFUZU NASIL AÇIKLADI?

İbni Teymiye, levh-i mahfûzu Kur'an'ın indirilmeden önceki yazılı olduğu levha olarak anlarken Zerkani, Kur'an'ın asıl nüshasının levh-i mahfuzda olduğunu, elimizdeki mushafın da bu asıl nüshaya uygun olarak tertip edildiğini söyler. Elmalılı ise levh-i mahfuzu yazıcı meleklerin ilahi ilmi kaydettikleri yer veya semavi kitapları oradan istinsah ederek Cebrail'e sundukları bir makam olarak açıklar.

Fahreddin Razî ise levh-i mahfuzu kitap kavramı ile ilişkilendirerek iki farklı kitap anlayışı geliştirdi. Ona göre Allah'ın katında iki kitap vardır. Bunlardan ilki yaratmayla ilgili olup bunu melekler mahlûkat için yazarlar. Bu kitap, silme ve tespit etme yeridir. İkinci kitap ise levh-i mahfûzdur. Bu kitap, ulvi ve süfli âlemle ilgili bütün hallerin belirlendiği bir kitaptır.

  • 10
  • 11

Makdisî, Gazali, Kurtubî, İbn Kesîr gibi İslam alimleri, levh-i mahfuzun Allah ile melekleri arasında bir vasıta olduğunu düşünür. Onlara göre levh-i mahfuz, yedinci kat göğün üstünde olup arşta ve İsrafil'in gözleri önünde bulunur. İçinde bütün nesne ve olayların bilgisi ayrıntılı olarak yazılmıştır. Allah bir şeyi yaratmayı dilediği zaman bu, levh-i mahfûz aracılığıyla İsrafil'e intikal eder ve gerçekleşmesi için Cibril'e emir verilir.

Kelamcılar, kıyametin kopması için İsrafil'in sura ilk defa üflemesinin ardından helâk olmayacak nesneler arasında levh-i mahfuzun da bulunduğunu kabul eder.

  • 11
  • 11
LEVH-İ MAHFUZ HADİSLERDE GEÇER Mİ?
LEVH-İ MAHFUZ HADİSLERDE GEÇER Mİ?

Bazı zayıf hadislerde levh-mahfuzun yaratılışına ilişkin bilgiler vardır. İbn Abbas'tan rivayet edildiğine göre levh-i mahfuz şöyledir:

"Allah beyaz mercandan bir levha yarattı. Levhanın iki kenarı yeşil zebercet taşındandır. Kalemi ise nurdur." (İbn-i Kesîr, Tefsîru'l Kur'âni'l-Azîm, c.8, s.350

Aynı konuda Enes bin Mâlik'ten yapılan bir rivayete göre de levh-i mahfuzun bir yüzü yakut bir yüzü yeşil zümrüt ve kalemi de nurdur. Allah buraya yaratacağı, rızıklandıracağı, yaşatacağı, öldüreceği, izzetlendireceği ve dilediği şeylerden yapacağı her şeyi o nurdan kalemle yazdırmıştır. Rivayetlerde âlem henüz yaratılmadan tabiatla, ayrıca şuurlu şuursuz canlılarla ilgili her şeyin takdir edilip planlandığı ve bir kitapta kaydedildiği ifade edilmektedir.

Fakat bu rivayetler zayıftır, yani sahih ve hasen hadisin şartları taşımaz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN