Meleklerin kıblesi; Beytü’l Mamur
Dünyanın kendi etrafında dönüşü gibi, insanlar yaptıkları tavafla Kabe'nin etrafında, melekler de semada Beytül Ma'mur'un etrafında dönerler. Hz. Peygamber'e Miraç sırasında gösterilen Beytül Mamur, yedinci semada, her gün 70.000 meleğin ziyaret edip ibadette bulunduğu bir mabettir. Kabe ile Beytü'l Mamur arasında bir çizgi olup oraya hiçbir şey giremediği rivayet edilir. Peki, Kur'an-ı Kerim'de Beytü'l Mamur nasıl geçer?
Giriş Tarihi: 17.04.2020
15:50
Güncelleme Tarihi: 19.04.2021
11:35
Zemahşerî gibi âlimler, mamur kelimesinin, "gelen gideni çok olan, ziyaretçileriyle şenlenen ve bakımlı olan yer " manaları esas alarak buranın Kâbe olduğunu belirtir. Bu yorumu destekleyen bir rivayete göre yüce Allah onu her yıl belirli sayıda ziyaretçi ile mamur kılar , insanların sayısı bundan eksikse meleklerle tamamlar.
Dünyanın kendi etrafında dönüşü gibi insanlar yaptıkları tavafla Kâbe'nin etrafında, melekler de semada Beytül Ma'mûr'un etrafında dönerler. Hz. Peygamber (sav) Miraç sırasında gösterilen Beytül Mamûr, yedinci semada, bir gelen bir daha gelmemek üzere her gün 70.000 meleğin ziyaret edip ibadette bulunduğu bir mabettir (Buhârî, "Bed'üt-halk", 6; Müslim, "îmân", 259, 264; Müsned, III, 149, 153; IV, 207210).
Levh-i mahfuz Kur'an-ı Kerim'de nasıl geçer?
YETMİŞ BİN MELEĞİN ZİYARET ETTİĞİ MABED
"Sonra bana Beytü'l Ma'mûr gösterildi. Orayı her gün yetmiş bin melek ziyarete gidiyor. " (Buhârî, Bed'u'l-Halk, 6)
Peygamber Efendimizden, Beytü'l Mamur ile ilgili çeşitli hadisler rivayet edilir. Bu hadislere göre Resûlullah'a Miraç esnasında Beytü'l Mamur gösterildi.
Hz. Peygamber, Miraç hadisesinde Mekke'deki Mescid-i Harâm'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya götürüldü.
Resûl-i Ekrem Mescid-i Aksâ'da iki rekat namaz kılıp çıktığında Cebrail, biri süt biri şarap dolu iki kap getirdi. Resulullah süt dolu kabı seçince Cebrail "fıtratı seçtin" dedi, ardından O'nu alıp dünya semasına yükseltti. Semaların her birinde sırasıyla Âdem, İsa, Yusuf, İdris, Harun ve Musa peygamberlerle görüştü; nihayet Beytül Mamur'un bulunduğu yedinci semada Hz. İbrahim'le buluştu.
Peygamber Efendimiz, Hz. İbrahim ile görüşmelerinde Cebrail aleyhisselam "Bu, baban İbrahim'dir; ona selâm ver!" dedi. Hz. Peygamber de selam verdi; O da selamına mukabele etti. Sonra: "Salih oğlum hoş geldin, Salih peygamber hoş geldin!"
"Ya Muhammed! Ümmetine benden selâm söyle ve onlara cennetin toprağının çok güzel, suyunun çok tatlı, arazisinin son derece geniş ve dümdüz olduğunu bildir. Söyle de cennete çok ağaç diksinler. Cennetin ağaçları "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illâllâhu vallâhu ekber" demekten ibârettir." dedi. (Tirmizî, Daavât: 59)
Peygamber Efendimiz Miraç gecesinde neler yaşadı?
Melekler ibadethanelerinde oraya yönelirler ve orayı tavaf ederlerdi. Kâbe ile Beytü'l Mamur arasında bir çizgi olup oraya hiçbir şey giremediği rivayet edilir. Bugün Kâbe'nin yanında binlerce güvercin olduğu halde hiçbirisi Beytullah'ın üzerinden uçmaz . Kâbe'yi görenler bunu doğrular. Beyt-i Mamur'un Adem peygamber tarafından yapıldığına dair rivayet vardır.
Eski devirlerde Beyt'ül Mamur ile ilgili bazı rivayetler de vardır. Hz. Âdem ile birlikte bugünkü Kâbe'nin bulunduğu yere indirildi. Ancak Nuh tufanından önce 7. kat göğe çekildi.
Hz. Nuh, halkından hac maksadıyla onu ziyaret etmelerini istemiş, fakat onlar buna uymamışlardı. Meydana gelen bir su baskını üzerine de Kâbe hizasında dünya semasına yükseltilmişti. (Mâverdî, IV, 110)
Peygamberlerin Kur'an'da geçen duaları