Arama

Meleklerin kıblesi; Beytü’l Mamur

Dünyanın kendi etrafında dönüşü gibi, insanlar yaptıkları tavafla Kabe'nin etrafında, melekler de semada Beytül Ma'mur'un etrafında dönerler. Hz. Peygamber'e Miraç sırasında gösterilen Beytül Mamur, yedinci semada, her gün 70.000 meleğin ziyaret edip ibadette bulunduğu bir mabettir. Kabe ile Beytü'l Mamur arasında bir çizgi olup oraya hiçbir şey giremediği rivayet edilir. Peki, Kur'an-ı Kerim'de Beytü'l Mamur nasıl geçer?

Hz. Peygamber, Miraç hadisesinde Mekke'deki Mescid-i Harâm'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya götürüldü.

Resûl-i Ekrem Mescid-i Aksâ'da iki rekat namaz kılıp çıktığında Cebrail, biri süt biri şarap dolu iki kap getirdi. Resulullah süt dolu kabı seçince Cebrail "fıtratı seçtin" dedi, ardından O'nu alıp dünya semasına yükseltti. Semaların her birinde sırasıyla Âdem, İsa, Yusuf, İdris, Harun ve Musa peygamberlerle görüştü; nihayet Beytül Mamur'un bulunduğu yedinci semada Hz. İbrahim'le buluştu.

Peygamber Efendimiz, Hz. İbrahim ile görüşmelerinde Cebrail aleyhisselam "Bu, baban İbrahim'dir; ona selâm ver!" dedi. Hz. Peygamber de selam verdi; O da selamına mukabele etti. Sonra: "Salih oğlum hoş geldin, Salih peygamber hoş geldin!"

"Ya Muhammed! Ümmetine benden selâm söyle ve onlara cennetin toprağının çok güzel, suyunun çok tatlı, arazisinin son derece geniş ve dümdüz olduğunu bildir. Söyle de cennete çok ağaç diksinler. Cennetin ağaçları "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illâllâhu vallâhu ekber" demekten ibârettir." dedi. (Tirmizî, Daavât: 59)

Peygamber Efendimiz Miraç gecesinde neler yaşadı?

Melekler ibadethanelerinde oraya yönelirler ve orayı tavaf ederlerdi. Kâbe ile Beytü'l Mamur arasında bir çizgi olup oraya hiçbir şey giremediği rivayet edilir. Bugün Kâbe'nin yanında binlerce güvercin olduğu halde hiçbirisi Beytullah'ın üzerinden uçmaz. Kâbe'yi görenler bunu doğrular. Beyt-i Mamur'un Adem peygamber tarafından yapıldığına dair rivayet vardır.

Eski devirlerde Beyt'ül Mamur ile ilgili bazı rivayetler de vardır. Hz. Âdem ile birlikte bugünkü Kâbe'nin bulunduğu yere indirildi. Ancak Nuh tufanından önce 7. kat göğe çekildi.

Hz. Nuh, halkından hac maksadıyla onu ziyaret etmelerini istemiş, fakat onlar buna uymamışlardı. Meydana gelen bir su baskını üzerine de Kâbe hizasında dünya semasına yükseltilmişti. (Mâverdî, IV, 110)

Peygamberlerin Kur'an'da geçen duaları

  • 10
  • 11

Bazı müfessirler tarafından Beyt'ül Mamur'un zâhirî ve bâtınî olmak üzere iki delâleti olduğu kabul edilir. Zâhirî yedinci semada melekler tarafından mamur hale getirilen ve durâh denilen mescit, bâtınî delâleti ise Hakk'ın tecelli ederek mamur eylediği mümin kalbidir.

Delâlet: Zihnin bir şey hakkındaki bilgiden başka bir şeyin bilgisine ulaşması anlamına gelen mantık ve fıkıh terimi.

Zâhirî: Görünürdeki, görünen

Bâtınî: İç gerçekle ilgili, gizli olan

  • 11
  • 11
EDEBİYATIMIZA NASIL YANSIDI?
EDEBİYATIMIZA NASIL YANSIDI?

Efsanelere göre Tufan çıkınca Beytül Mamur yedinci göğe çekildi. Fakat Hacer'ül esved koparak selin sularına karıştı. Hz İbrahim de Kâbe'yi Hacer'ül Esvedi bulduğu yere yaptı.

Beyt-ı Mamur- ı felek mi ol fezada ol saray
Ya zemini cennet olmuş Kabe'-i ulya mıdır?
Nefi

Beyt- mamur- felek mertebedir her beytin
Fevc fevc olmada ervah- mücerred süvar
Sami

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN