Mimar Sinan'ın Ustalık Eseri: Selimiye Camii
Osmanlı'nın Edirne'deki incisi, Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii, 449 yıldır tüm ihtişamı ile müminleri ağırlıyor. UNESCO tarafından 2011 yılında Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilen cami, İslam mimarisinin zirvesi olarak anılan eserlerden biri. Sultan II. Selim'in isteğiyle inşa edilen Edirne Selimiye Camii, Osmanlı'nın usta mimarı Koca Sinan'ın ustalığını temsil ediyor.
Giriş Tarihi: 24.06.2024
16:38
🔹 Klasik Osmanlı mimarisinin zirvesi olarak kabul edilen Selimiye Camii, İstanbul'a nazaran düz bir arazide inşa edildiği için çok geniş bir alandan görülebilmekte.
🔹 Osmanlı ruhunun taşa kazınmış hali olarak kabul edilen cami , Balkan Harbi'nde Bulgarlar tarafından kasıtlı olarak hedef alınmıştı.
🔹 Mimar Sinan burada dört yarım kubbeli merkezi sistemi geliştirdi. Burada merkezi tek kubbe altında topladı ve böylece ibadethanenin içini ferahlattı.
🔹 Böylece iç ve dış mekan birliği sağlandı. Bu yenilik, dünya mimari tarihi açısından bir dönüm noktasıydı. Selimiye her açıdan çağının ilerisinde bir yapıydı.
15 MADDEDE MİMAR SİNAN
🔹 Osmanlı mimarisi içinde önemli bir yere sahip olan Mimar Sinan'ın eserleri nde estetik ve mekanik bir arada ilerleyen iki ayrı ama aynı yere varan kol olarak öne çıktı.
🔹 Selimiye Camii'nin estetik açıdan harikulade minareleri aynı zamanda statik açıdan önem taşıyan taşıyıcılardı . Koca Sinan depreme karşı her türlü önlemi almıştı.
🔹 Selimiye Camii müezzin mahfilinde bir ters lale motifi var. Rivayete göre bu motif, Mimar Sinan'ın inşaat süresi nce yanında getirdiği torunu yüzünden mermere işlendi.
🔹 Koca Sinan'ın torunu Fatma, inşaat sırasında hastalanır ve vefat eder. Sinan ise üzüntüsünü göstermek için hem mezara hem de müezzin mahfili sütunu na ters lale motifi işletir.