Arama

Miraç Gecesi'ni nasıl idrak etmeliyiz?

1402 sene evvel Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşen Miraç hadisesi, Peygamber Efendimizin (SAV) mucizelerinden biridir. Bu mübarek gecede Resulullah (SAV) Cenab-ı Hakk'ın davetiyle Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülüp oradan da ilahi huzura yükseldi. Bu mucizenin gerçekleştiği gün ve geceye, Müslümanlarca ayrı bir ehemmiyet verilir. Peki, Miraç Gecesi'ni nasıl idrak etmeliyiz?

Miraç Gecesi'ni nasıl ihya edebiliriz?

1- Camiye gitmek

🔷 Miraç Gecesi'nde yapılabilecek ve büyük sevaba sahip olan ilk ibadet cemaatle namaz kılmaktır. Her bir adımın sevap sayıldığı cami yolunda yürüyüp 27 derece daha faziletli olan cemaatle namaz kılınması uygun olur. Gecenin tamamını ibadetle geçirmek isteyenler için Efendimiz (SAV) şöyle buyurur:


"Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye, gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise, bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır."

(Tirmizî, Salât 165.Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 47)

🔹 Ayrıca camilerde düzenlenen kandil programlarıyla Miraç Gecesi daha iyi hissedilir.

2- Kur'an okumak

🔷 Efendimize (SAV) indirilen yüce kitabımız Kur'an'ı Kerim, her Müslümanın daima başucunda bulunması gereken ve başvurması gereken kutsal kitabımızdır. Miraç Gecesi'nde inen iki ayet Müslümanlar için büyük bir kurtuluş vesilesidir. Amenarrasulü olara bilinen ayetler her gün yatsı namazından sonra okunur.

🔷 Mümin kimsenin yüce kitabımızı okuyup tefekkür etmesi önerilirken, Kur'an'ın inanan kimse için şifa olduğunu Yüce Allah (CC) buyurur:

"Biz Kur'an'dan öyle bir şey indiriyoruz ki, o müminler için bir şifa, bir rahmettir; zalimlerin ise sadece ziyanını arttırır."

(İsra Suresi, 82. Ayet)

🔷 Efendimiz (SAV) Kur'an'ın Müslüman hayatındaki yerini şöyle buyurur:

"Kalbinde Kur'an'dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir."

(Tirmizî, Fazâilü'l-Kur'ân 18. Ahmed İbni Hanbel, Müsned, I, 223)

🔷 Kur'an okumanın sevabıyla ilgili ise Efendimiz (SAV) şöyle müjdeler:

"Kim Kur'ân-ı Kerîm'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir."

(Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân 16)

Kur'an'ı Kerim okumak için tıklayınız!

3- Zikir ve tefekkür

🔷 Müslüman hayatında onu koruyan en önemli iki etken olan zikir ve tefekkür bu gecede yapılabilecek ibadetlerin başında gelir. Zikrederek Rabbini hatırlayan mümin kimse günahlardan uzak durur ve Rabbine yaklaşır. Tefekkür eden kimse ise hem kendini muhasebe eder hem de Rabbinin yüceliğini hatırlar.

🔷 Rabbimiz gönül huzurunun nasıl sağlanacağını Kur'an'da şöyle buyurur:

"Bilin ki, kalpler ancak Allah'ın zikriyle huzur bulur."

(Rad Suresi, 13/28)

🔷 Yüce Allah (CC) kendisini içtenlikle zikreden kimseleri şöyle müjdeler:

"Allah'ın azabından korkarak, Rabbının rahmetini umarak gecenin (ilerleyen) saatlerinde secdeye kapananlar, ayakta durur hâlde tâat ve ibâdet eden kimseler, Allah'ın rahmet ve mağfiretine nâil olurlar."

(Zümer Suresi, 9. Ayet)

Zikir ile ilgili hadisler

🔷 Kur'an'da çokça yer alan "Hiç düşünmez misiniz?" sorusuyla Rabbimiz bizlerden tefekkür etmemizi ister. Büyük alim İbn Kesir tefekkürü şöyle açıklar:

"İnsanlar Allah Teâlâ'nın azameti hakkında tefekkür etseler, O'na isyân edemez, günah işleyemezlerdi."

🔷 Rabbinin yarattıklarını tefekkür eden, okuduğu Kur'an'ı düşünen, geçmişini muhasebe eden Müslüman, salihler arasına girer. Tefekkürden mahrum olanları Kur'an'da şöyle ifade edilir:

"Onlar Kur'ân'ı tefekkür etmiyorlar mı? Yoksa kalpler üzerinde kilitler mi var?"

(Muhammed Suresi, 24. Ayet)

Dinamik medeniyetin yüksek unsuru: Tefekkür

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN