Muharrem ayının faziletleri nelerdir?
Bugün, Hicret'in üzerinden geçen 1442 yılı geride bırakıp yeni bir yıla girdiğimiz ilk gün. Hicri yılbaşının başlangıcı olan Muharrem ayını Peygamber Efendimiz "Allah'ın ayı" olarak nitelendirmiş; "Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muharrem'de tutulan oruçtur." buyurmuştu. Peki, Muharrem 1442'yi yaşadığımız bugünden itibaren bu ay içinde yapmamız gereken ibadetler neler? Muharrem ayının önemi nedir? Muharrem ayını nasıl ihya etmeliyiz? Muharrem ayında okunacak dualar neler? Muharrem ayına dair merak edilenleri sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 31.08.2019
14:43
Güncelleme Tarihi: 20.08.2020
09:22
MUHARREM AYINDA HANGİ GÜN ORUÇ TUTMALIYIZ?
📌Hz. Muhammed (asv), Muharrem ayının dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmayı ashabına tavsiye etmişti. Peygamber Efendimiz (asm) buyurur.
"Ramazan orucundan sonra, tutulan oruçların en faziletlisi Allah'a izafet ile şereflendirilen Muharrem ayındaki oruçtur."
(Riyazü's-Sâlihin, II, 504).
Diğer hadislerde, Muharrem ayının onuncu gününe rastlayan ve pek çok önemli olayın cereyan ettiği "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir"
(Riyâzü's-Salihin, II, 509).
Hadis-i şerifte bildirilen oruç, Muharrem ayının 9-10-11. günleridir.
Muharrem ayı namazı var mı? Muharrem ayı namazı nasıl kılınır? Muharrem ayı namazı diyanet...
AŞURE GÜNÜNDE MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR NELERDİR?
📌Muharrem Ayı içerisindeki en önemli gün ise Aşure günüdür. Aşure günü şu hadiseler meydana gelmiştir:
- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, - Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, - Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, - Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, - Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, - Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, - Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması, - Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi - Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti
AŞURE GÜNÜ İLK AKLA GELEN İBADET ORUÇ TUTMAKTIR
📌Âşura Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.
AŞURE GÜNÜ NELER YAPILMALI?
1- Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.)
2- Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşûre günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa'nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
3- Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
4- Hadis-i şerifte, (Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a)
5- (Aşûre günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
HZ. MUHAMMED AŞURE ORUCU HAKKINDA NE BUYURDU?
📌Hz. Muhammed (S.A.V) Muharrem ayı orucuyla ilgili şöyle buyurmuştur;
"Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah'ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…"
(Müslim, "Sıyâm", 202)
"Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah'tan umarım."
(Tirmizî, "Savm", 48)
Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine'ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiştir.