Murakabe nedir? Murakabe nasıl yapılır? Murakabe ile ilgili hadis ve ayetler...
Yemek yerken, konuşurken, otururken, kalkarken, yalnızken, kalabalıktayken 'Allah beni görüyor' bilincini diri tutmak bizi gerçek bir Müslüman yapar. Bir şeyi korumak, bakıp gözetmek, gözaltında bulundurmak, kendi iç alemine bakmak, dalıp kendinden geçmek anlamında Arapça bir kelime olan murakabe; Allah'ın her şeye kadir ve her şeyden haberdar olduğunu bilmesi, kalbin maksudunu her an mülahaza etmesi anlamına gelmektedir. Peki, murakabe nedir? Murakabe nasıl yapılır? Murakabe ile ilgili hadis ve ayetler nelerdir?
Giriş Tarihi: 05.05.2020
14:34
Güncelleme Tarihi: 21.10.2020
11:06
MURAKABE BİLİNCİNE SAHİP OLMANIN ÖNEMİ
Murâkabe bilinci ile yaşayan kişi, denetleme, kontrol etme, kendi iç alemine bakma, kalp ile daima Allah'a (c.c.) bakma, kalbi kötülüklerden korumak için nefsi kontrol altında bulundurma düşüncesine sahip olarak yaşamayı amaçlar. Kulun daima Rabbinin her halini bildiğini bilmesi farkındalığıdır.
' Fikriyat podcast'ten aşr-ı şerif dinlemek için tıklayın
"O (öyle Allah'tır) ki, gece namaza kalktığında ve secde edenler arasında dolaştığında seni görüyor."
(Şuarâ sûresi (26), 218-219)
Ayet Hz. Peygamber'e hitâbetmekte, Allah seni ayakta, rükûda ve secdede iken her halinde görmekte, sürekli izlemektedir. Aynı denetim ve gözetim her Müslüman için de aynen geçerlidir.
MURAKABE EHLİ ÜÇ HAL ÜZERİNDE BULUNUR
Serrâc'a göre murakabe ehli üç hal üzere bulunur: İç dünyalarını murakabe, mâsivâdan fâni olup Hakk'ı Hak için murakabe ve Allah'ın korumasına sığınıp O'nu murakabe hali.
(el-Lümaʿ, s. 83)
Gazzâlî'ye göre murakabe halini mârifet ve yakīn meydana getirir. Yakin ve mârifet sahipleri kurbiyet makamına ulaşmıştır. Bunlar da sıddîklar ve takvâ ehli olmak üzere iki kısım olup her birinin murakabedeki derecesi farklıdır.
(İḥyâʾü ʿulûmi'd-dîn, IV, 386)
Sâlik hem rabbini hem kalbini murakabeyle yükümlüdür. Bir yandan Allah'ın kendisini sürekli murakabe ettiğini hatırında tutmalı, öte yandan nefsin ve şeytanın düşmanı olduğunu, kendisini günaha sokmak için fırsat kolladığını unutmamalı ve tedbirli davranmalıdır.
(a.mlf., el-Maḳṣadü'l-esnâ, s. 85)
Cüneyd-i Bağdâdî , murakabenin hakikatine eren kişinin her an Rabbini düşünmesi gerektiğini söyler (Kuşeyrî , s. 407). Hücvîrî , meşâyihten her birinin müridlerini terbiye konusunda kendine has bir yol tuttuğunu, Cüneyd-i Bağdâdî'nin usulünün murakabe olduğunu belirtir. Ayrıca Hücvîrî, meşâyihten her birinin müridlerini terbiye konusunda kendine has bir yol tuttuğunu, Cüneyd-i Bağdâdî'nin usulünün murakabe olduğunu belirtir.
(Keşfü'l-maḥcûb , s. 245).
' Fikriyat podcast'ten sure meallerini dinlemek için tıklayın
MURAKABE NASIL GERÇEKLEŞİR?
Murakabe sâlikin içine dönmesi, dikkatini nefsi ve kalbi üzerinde yoğunlaştırması, gönlünden ve zihninden geçen her şeyi kontrol etmesi, daha sonra da kendini Hakk'a vererek derin düşüncelere dalması, O'ndan başka her şeyi unutmasıyla gerçekleşir.
Cüneyd, bu durumdaki sâlikin halini deliğinden çıkması muhtemel fareyi bekleyen kedinin haline benzetmiş ve kendisinin murakabenin ne olduğunu kediden öğrendiğini söylemiş, bununla sâlikin Hak Teâlâ'dan gelmesi muhtemel feyzi tam bir murakabeyle beklemesi gerektiğine işaret etmiştir.
Fikriyat e-kitapta yer alan Riyâzü's Sâlihin'e ulaşmak için tıklayın