Mürekkebin en güzel yansıması
Yazı, sonraki kuşaklara geçişin en iyi ve kalıcı yoludur. Okuma ve yazmayı ana gaye olarak benimseyen ve tavsiye eden İslam medeniyeti, kendini en çok kitap alanında gösterir. Günümüzde dünyanın dört bir tarafında bulunan yazma eserler, medeniyetimizin ne denli zengin, seçkin, gelişmiş ve farklı alanlara yoğunlaşmış olduğunun birer kanıtıdır. Sizler için medeniyet tarihimizden yazma eserleri tanıttık.
Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i Irakeyn
◾ Kanuni Sultan Süleyman, batı yönünde olduğu kadar sınırların güvenliğini sağlamak ve yeni fetihler yapmak amacıyla doğu yönünde de seferler yapmıştır.
◾ Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i Irakeyn isimli eserde Matrakçı Nasuh, Kanuni'nin Irakeyn seferinin duraklarını minyatürler ile resmetmiştir.
Dîvân-ı Muhibbî
◾ 46 senelik hükümdarlık süresi ile Osmanlı Devleti'nin en uzun süre tahtta kalan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Hanedanı'nın yetiştirdiği en büyük şairdi.
◾ Resimde ilk iki sayfası görülen nüshanın tezhip çalışmalarını müzehhib Kara Memi yapmış, nüshayı ise nesta'lik hattı ile Mehmed Şerif Efendi kaleme almıştır.
Hünername
◾ Seyyid Lokman'ın meşhur eseri olan Hünername, Osman Gazi'den Yavuz Sultan Selim'e dek olan dokuz Osmanlı padişahının meziyetlerini anlatır.
◾ Bu nüsha ise Bosnalı Sinan b. Mehmed tarafından istinsah edilmiştir. Hünername erken dönem Osmanlı sanatında padişah tasvirlerine dair elimizde bulunan en önemli kaynaklardan biridir.