Arama

Nüzhetül'l Ervah'tan altı çizili cümleler

İslami ilimlerin en önemli dallarından birisi de İslam Felsefesi'dir. Tarih boyunca pek çok önemli alim bu alana dair çalışmalar yaparak İslam'ın altın çağına katkıda bulunmuşlardır. 13. yüzyılın önde gelen isimlerinden olan Muhammed b. Mahmud Şehrezuri meşhur eseri Nüzhetül'l Ervah ile felsefe tarihine önemli eklemeler yapmıştır. Dilimize "ruhların gezintisi ve sevinçler bahçesi" olarak geçen Nüzhetül'l Ervah'tan önemli anekdotların altını çizdik.

📚

Bil ki hikmet ya kendisiyle amel edilmek için talep edilir ve amelî hikmet diye isimlendirilir veya sadece bilinmek için talep edilir ve ilmî hikmet diye isimlendirilir.

Nüzhetü'l Ervah

📚

Bilgenin amacı bütün kâinatın aklına aşikâr olması ve imkân elverdiğince yüce ve ulu Gerçek Hakk'a benzemektir.

Nüzhetü'l Ervah

📚

Felsefenin İslam milletinde ortaya çıkmasının sebebi ise bazı ileri gelenlerin Yunanca ve Arapça dillerine hâkim filozoflar ile musahabeleri, onların naklettikleri bir takım hikemî sözler ve Yunanca kitaplardan Arapçaya çevirileridir.

Nüzhetü'l Ervah

📚

Kim dünyada ilmini ahlâkı ile süslemezse ahirette nefsini mutluluğa ulaştıramaz.

Nüzhetü'l Ervah

📚

Saadet nefsanî, bedenî ve haricî olmak üzere üç türlüdür. Nefsanî saadet hakikî ilimler ve bunun arkasından gelen övgüye değer ahlâkî hasletler, erdemler ve güzel yaşayıştır. Bedenî saadet organların tamlığı, bedenin bileşim ve karışımının güzelliğidir. Haricî saadet ise güzel bir dünya geçimi, dünyalığın elde edilmesi ve bunun akıl ve şeriatın yönelttiği doğrultuda harcanmasıdır. Bu saadetlerin hepsi ancak nadir insanlarda bir araya gelebilir.

Nüzhetü'l Ervah

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN