Arama

Orta yolu tutmak: İtidal

İslam ümmetinin öne çıkan özelliklerinden biri ölçü ve denge hassasiyetine sahip olmaktır. Bu da müminleri orta yolu tutmaya, itidal ve istikamet üzere olmaya sevk eder. İslam aşırılıktan uzak, mutedil hayat düzeni ile öne çıkar. Dinimizin düşmanlıktan uzak, insanlığı bir olmaya çağıran, vicdan ve sağduyu yüklü mesajı, insanlığı itidal ile buluşturmayı gaye edinir. Sırat-ı müstakim üzerine itidalli bir hayat düzeni Müslümanların sorumluluğudur.

◾ Allah Teala tüm kainatı, varlıkları ve yaratılmışları belli bir düzen, nizam ve denge içerisinde yaratır. Bu minvalde her var olan mahluk için bir istikamet de mevcuttur.

◾ Bir nizam içinde akan alemin içinde irade sahibi olan insan için de bir ölçü, denge ve düzen vardır. Buna sahip olmak ve idrak etmek de istikamet sahibi olmakla mümkündür.

PEYGAMBERLERİN ORTAK SÜNNETİ: HİCRET

İstikamet kişinin hayatını düzenlediği gibi toplumsal açıdan da devamlılığı simgeler. Dinimiz İslam'ın değerleri kainat ve toplum dengesinin teminatıdır.

◾ Allah Teala'nın emir ve yasakları dengeyi bozacak davranışlardan uzak durmayı, aşırı uçlardan uzak kalarak istikamet çizgisi üzerinde durmayı bizlere öğretir.

◾ Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de kötü huylar sebebiyle itidalden, istikamet üzere yoldan sapan kavimlerin hayatlarını ibret olsun diye bize anlatır.

◾ İtidalden sapanlar itikad akidemize ters olarak hareket ederek; Allah Teala'ya ortaklık isnad eden, emir ve yasaklar konusunda hevasına göre davrananlardır. Bu itidalden uzaklaşmak, doğru yoldan açıkça sapmaktır.

İMAM GAZALİ'NİN KALEMİNDEN İSLAM AHLAKI

De ki: "Ey Ehl-i kitap! Hakkın sınırlarını aşarak dininizde aşırılığa gitmeyin. Daha önce kendileri saptığı gibi birçoklarını da saptıran ve yolun doğrusundan uzaklaşan bir topluluğun keyfî istek ve arzularına uymayın."

Mâide Suresi 77. Ayet

Mâide Suresi 77. Ayeti dinlemek ve okumak için tıklayın

Mâide Suresi 77. Ayet Tefsiri

◾ De ki: "Ey Ehl-i kitap! Hakkın sınırlarını aşarak dininizde aşırılığa gitmeyin. Daha önce kendileri saptığı gibi birçoklarını da saptıran ve yolun doğrusundan uzaklaşan bir topluluğun keyfî istek ve arzularına uymayın."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

◾ Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de aşırıya gitme, hakikatten uzaklaşma, doğru yoldan geri kalma ve nefsi isteklere uyma konusunda insanlığı uyarmaktadır.

◾ Müslümanların dikkat ettiği sınırlardan ve hassasiyet gösterdiği titizliklerden biri aşırılıktan uzak kalma, itidal üzere; denge ve ölçülü bir hayat yaşama gayesidir. İnsanlık için örnek olarak gönderilen peygamberler daima itidal üzere olmuşlardır.

İSLAM ALİMLERİNDEN ÖĞÜTLER

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN