Peygamberimizin yeryüzünün en hayırlı beldesine vedası: Hicret
İslam tarihinin en önemli olaylarından biri olan Hicret; imanın ikrarı, kulluğun izharı ve ahlakın ihyasıydı. Gece vakti kimseler görmeden, duymadan gerçekleşmişti. Gece oldu mu hicret yolundaydı ashab-ı kiram... Kureyşliler şaşkındı, korkuyorlardı. Ya güçlenip, geri gelirlerse? Müşriklerin zulmünden kurtuluş, özgürlüğe açılan kapıydı çünkü Hicret... İslam dininin güçlenmesini, daha geniş kitlelere yayılmasını, siyasi ve idari manada yenilikleri beraberinde getirdi. Bu kutlu göç, tarihin başlangıcı oldu.
Önceki Resimler için Tıklayınız
📌Hz. Peygamber'in yola çıktığını haber alan Medineliler hasretle yolunu gözlüyordu. Kafileyi karşılamak için şehrin dışına çıkıyorlardı.
➡ Mekkeliler, 20 Eylül 622 Pazartesi günü de böyle yapmış; kutlu kafileyle karşılaşamayınca geri dönmüşlerdi. Fakat kısa süre sonra üç katlı bir evin damından, beklenen misafirleri gördüler.
📌 Bu haberden sonra Müslümanlar, mukaddes misafiri karşılamaya koştu. Peygamber Efendimiz, devesinin üzerinde ağır ağır Medine içlerine doğru ilerlerken, sevinç dalgaları şehrin her tarafını sardı. Kadınlar ve çocuklar mutluluklarını söyledikleri şiirlerle dile getiriyordu. Allah Resulü'nü asırlarca dillerden düşmeyecek şu sözlerle karşıladılar:
Dolunay doğdu üzerimize Veda tepelerinden.
Şükür gerekti bizlere Allah'a davetinden.
Ey içimizden seçilen Kutlu Elçi!
Sen uyulması gereken yüce bir davetle geldin.
Gelişinle şehrimizi şereflendirdin.
Ey Allah'a çağıranların en hayırlısı hoş geldin!
Sen güneşsin, sen dolunaysın. Sen nur üstüne nursun.
Sen süreyya ışığısın. Ey Sevgili! Ey Resûl!
Mehmet Emin Ay'ın sesinden Tale'al Bedru 'Aleyna ilahisini dinlemek için tıklayın
📌 Peygamberimizin Mekke'den yola çıkarak Medine'ye hicret etmesiyle başlayan hicri tarih, Hz. Ömer devrinde kabul edilmişti.
➡ O döneme kadar Arapların belli bir tarihi yoktu. Bazı önemli hadiseleri "Hz. İbrahim'in ateşe atılışı, Fil vakası" şeklinde tarihe başlangıç olarak gösteriyorlardı.
➡ Hicri takvim, ayın hilâl şeklinde göründüğü ilk geceyi ayın başı olarak kabul eder. Hilâlin tekrar görünüşüne kadar geçen süre, bir ay; on iki ay da, bir yıl sayılır.
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından sureleri okumak için tıklayın
📌 Hicretten sonra Peygamber Efendimiz, İslam devletinin kuruluşunu ilan etmiş ve diplomatik temaslarına hemen başlamıştı.
📌 Yahudileri de içine alacak şekilde devletin ilk anayasasının belirlenmesini ve civardaki kabilelerle antlaşmalar yapılmasını bu çerçevede değerlendirmek gerekir.
📌 Neticede Hicret'in 6'ncı (628) yılında yapılan Hudeybiye Antlaşması ile daha önce Müslüman varlığını reddeden Kureyş de İslam devletinin mevcudiyetini kabullenmek mecburiyetinde kalmıştı.
📌 Resûl-i Ekrem, devletin teşkilâtlandırılması için gereken bütün çalışmaları en kısa zamanda tamamlamaya çalıştı.
📌 Henüz Hicret'in birinci yılı dolmadan can ve mal güvenliğini sağlamak üzere çevreye silahlı birliklerin gönderilmesi de bunu gösterir.
📌 Peygamber Efendimiz Hicret edip Medine'ye ulaşınca ilk iş olarak mescidin inşa faaliyetlerine başlamıştı.
📌 Bedeli ödenerek satın alınan arsa üzerinde inşaatına başlanan mescidin yapımında kullanılan kerpiçleri bizzat kendisi yüklenip bir işçi gibi çalışmış; bu inşaat sırasında çalışanları motive edecek beyitler okumuştur.
🔍 Hendek Savaşı kaç yılında oldu?
📌 Mescidin inşası bittikten sonra avlu kısmında yoksul ve kimsesiz Müslümanların kalabilecekleri bir bölüm daha hazırlanmıştı.
📌 Üzerindeki hurma dallarının oluşturduğu gölgelikten dolayı adına Suffe denilen bu mekânda, sayıları 70 ile 400 arasında değişen ilim yolcusu barınmaktaydı.
📌 Binlerce hadis rivayet eden ünlü sahabi Ebû Hureyre de onlardan biriydi.