Peygamberler ışığında Kudüs'ün önemi
Kur'an-ı Kerim'de "mübarek, şerefli, değerli, sadakat ve selam yurdu" olarak zikredilen Kudüs, tarihi boyunca peygamberlerin durağı ve meskeni olmuştur. Hz. Adem'in (AS) tövbe ettiği, Hz. Muhammed'in (SAV) Miraç mucizesine ve daha nice mühim hadiseye şahitlik eden bu esenlik yurdu aynı zamanda Müslümanların ilk kıblesidir. Kudüs'ü idrak ederek yaşamak için evvela peygamberleri ve öğrettiklerini anlamak gerekir.
KUDÜS'TE EDİLEN DUA
🔸 İnsanlığın atası olan Hz. Adem'in (AS) Kudüs'te ettiği tövbe duası, Kur'an'ı Kerim'de A'raf Suresi içinde geçmektedir. Kudüs'ü ziyaret eden Müslümanların, bu ayeti okumayı tercih ettiğini belirten Karahan, "Hz. Adem (AS) orada olduğu için ve bize tövbe etmeyi öğrettiği için, Kudüs'e gittiğimizde onun gibi tövbe edip o tövbenin karşılığının olmasını bekliyoruz" dedi.
🔸 Hz. Adem'in (AS) Kudüs'te ettiği tövbe duası:
"Rabbenâ zalemnâ enfusenâ ve in lem tagfirlenâ ve terhamnâ le nekûnenne minel hâsirîn."
↪ Anlamı: "Dediler ki: "Rabbimiz! Biz kendimize zulüm ettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz."
(A'raf Suresi 23. Ayet)
KUDÜS VE HZ. İDRİS (AS)
🔸 Kudüs ile anılan önemli peygamberlerden diğeri ise Hz. İdris'dir (AS). Peygamber Efendimiz (SAV), Miraç hadisesinde dördüncü kat semada Hz. İdris (AS) ile karşılaşır. Hz. İdris (AS), ilk terzidir ve ilk ibadethaneleri kuran kişi olması nedeniyle önemli bir peygamberdir.
↪ İdris isminin anlamı öğretmek, alıştırmaktır.
🔸 Yunus Emre, "Şol Cennetin Irmakları" şiirinde Hz. İdris'den (AS) şöyle bahseder:
Kimi yiyip kimi içer,
Hep melekler rahmet saçar,
İdris nebi hulle biçer,
Diker Allah deyu deyu.
🔸 Miraç hadisesinde Hz. Muhammed (SAV) ile semanın dördüncü katında görüşen Hz. İdris (AS), "Sübhanallah" lafzını dilinden düşürmeyen bir peygamberdi.
↪ Sübhanallah, Allah'ın (CC) noksan sıfatlardan münezzeh ve yüce olduğunu ifade eder.
🔸 Karahan, Hz. İdris (AS) hakkında şu ifadeleri kullandı: "Semanın dördüncü katındaki Hz. İdris (AS), her iğneyi delikten geçirişinde "Sübhanallah" dermiş.İşte biz, aynı İsra Suresi'nde Sübhan olan Allah (CC) bu yolculuğu yaptırmıştır Hz. Muhammed'e (SAV), Sübhanallah diyen Hz. İdris (AS) ile semanın dördüncü katında buluşmuştur. O yüzden Kudüs'te bolca Sübhan olduğunu Allah'ın (CC) deklare etmek lazım gelir".
🔸 Kur'an'da Hz. İdris'den (AS) şöyle bahsedilir:
"Vezkur fil kitabi idrise innehu kane sıddikan nebiyya."
↪ Anlamı: "Kitap'ta İdris'i de an. Şüphesiz o, doğru sözlü bir kimse, bir nebi idi."
(Meryem Suresi 56. Ayet)
🔸 Kendisine ilahi bilgileri ihtiva eden otuz sahife indirilen Hz. İdris (AS), yıldızlar ve hesap ilmiyle ilk meşgul olan kişidir. Kudüs'e gelen Müslümanların Hz. İdris'i (AS) sıkça andığını anlatan Karahan, "Biz Müslümanlar Kudüs'e gittiğimiz zaman hep yanımızdan, sağımızdan, önümüzden Hz. İdris'in (AS) geçtiğini hissederiz, böyle inanırız. Özellikle Cuma günleri, Cuma Namazı'nda Muallak kayasının üstünde, Müslümanlara imamlık yaptığını düşünülen iki peygamber var. Biri Hz. İdris (AS), biri Hz. İlyas'tır (AS)" sözleri ile Kudüs ile özdeşleşen Hz. İdris'i (AS) andı.
Muallak kayası nedir?
Kubbetü's Sahra'nın içinde bulunan "Asılı Duran Taş" anlamındaki Hacer-i Muallak taşıdır.
Hz. Peygamber'in (SAV) Miraç'a çıktığı kabul edilen kayadır.
MUKADDES TOPRAKLARDA HZ. NUH (AS)
🔸 Kudüs denilince akla gelen bir diğer peygamber olan Hz. Nuh (AS), Miraç hadisesinde Hz. Peygamber (SAV) ile görüşmese de büyük peygamberler arasında sayılır. Allah (CC), ona inanmayan kavmini tufan ile helak etmiştir. Böylece Hz. Nuh (AS), "Nuh Tufanı" olarak isimlendirilen olay ile beraber anılır.
↪ Habeş dilindeki naha kelimesinden türeyen Nuh, "uzun zaman, ömrü uzun" anlamına gelmektedir.
🔸 Program içinde Hz. Nuh'un (AS) Kudüs için önemine değinen Karahan, "Hz. Nuh'un (AS), Kudüs üzerinden bizlere vermiş olduğu çok önemli dersler var. Tufan belasının onun kavmine gönderilmiş olduğu bir peygamber. Bizim için peygamber, Yahudiler için salih bir kul. İslam teolojisine göre Kudüs'te fiziken bulunup bulunmadığı tartışmalı ama Yahudiliğe göre kesinlikle orada. Çünkü tufan bittiğinde Hz. Nuh (AS), mihrabını kurmak için Kudüs'e gitti. Kudüs'te Allah (CC) ona lütfetti. Dedi ki, ben bir daha insanoğlunu böyle büyük bir ceza ile helak etmeyeceğim ama insan da bana yedi husus hakkında söz verecek. Allah'ı (CC) tek bilmek, adil olmak, zina yapmamak, çalmamak, öldürmemek ve hayvan haklarına dair de çok güzel bir hükmü var. Allah'ın (CC) Hz. Nuh'a (AS) emanet ettiği hayvanlara eziyet etmemek, canlı hayvandan et kopartıp yememek. Dolayısıyla biz bu yedi hükmü de Hz. Nuh (AS) ile öğreniyoruz ve bunları bir kere daha pekiştiriyoruz" cümleleri ile Kudüs için Hz. Nuh'un (AS) ehemmiyetini vurguladı.