Ramazan ayında ibadetlerin fazileti
Ramazan ayı; fazileti ve hikmetiyle Müslümanları kuşatan bir aydır. Bu mübarek dönem, her anın değerinin kat kat arttığı rahmetin, mağfiretin ve sabrın temsilidir. Ramazan-ı Şerif, insanî duyguları daha da ortaya çıkaran bir zaman dilimidir. Peki, Ramazan ayında ibadetlerin fazileti nedir? İslam alemi bu dönemi nasıl değerlendirmelidir?
🔸 Yukarıdaki ayete göre namaz, oruç, hac gibi salih bir amel işleyen kimseye on katı ile sevap verilir. Mesela bir ay oruç tutan bir Müslüman on ay oruç tutmuş gibi olur.
🔸 Ramazandan sonra altı gün daha oruç tutarsa iki ay daha oruç tutmuş olur. On katı sevap ile yıl boyu oruç tutmuş gibi sevap kazanır. Peygamberimiz bu hususu şöyle ifade etmiştir. "Kim Ramazan orucunu tutar, sonra Şevval ayından altı gün oruç tutarsa bütün yıl boyunca oruç tutmuş gibi olur."
(Tirmizî, "Savm", 53)
🔸 Bir başka hadiste de şöyle buyurulmuştur: "Kim Ramazan ayında hayır işlerse Ramazan ayı dışında farz bir ibadeti yapan kimse gibi sevap kazanır. Kim Ramazan ayında bir farzı eda ederse Ramazan ayı dışında yetmiş farzı eda eden kimse gibi sevap kazanır. Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise cennettir."
(Münzirî, II, 94-95)
RAMAZAN AYI NEFSİ TERBİYE ETME VE SABIR AYIDIR
🔸 Yüce Rabbimiz "Ancak sabredenlere mükâfatları hesapsız verilir." (Zümer, 39/10) buyurmuştur. Peygamberimiz ise bunu "Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise cennettir." (Münzirî, II, 94-95) sözü ile teyit etmekte ve sabrın sevabının cennet olduğunu bildirmektedir.
🔸 Ramazan ayında oruç tutan, nefsanî arzularına mukavemet gösteren, kötü söz ve davranışlardan uzak duran Müslüman nefsini terbiye etmiş ve sabırlı olmayı öğrenmiş olur
🔸 İtikâf İbadeti özellikle Ramazan ayında yerine getirilir "İtikâf", bir camide ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak ibadetle meşgul olmak üzere mescit ya da mescit hükmündeki bir yere çekilmek demektir.
🔸 Kur'ân'da bu ibadet, "Mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın" (Bakara, 2/187) anlamındaki ayette geçmektedir. Hz. Aişe validemiz Hz. Peygamber'in Medine'de her yıl Ramazan ayının son on gününde itikâf ibadetini ifa ettiğini bildirmiştir.
(Buhârî, "İtikâf", 6)