Ramazan kaç gün? Ramazan ne zaman bitiyor?
11 ayın sultanı deyince akıllara muhakkak "Ramazan" gelir. Bu mübarek ayı, Müslümanlar olarak elimizden ve dilimizden geldiğinde en iyi şekilde ifa etmek şarttır. Bu hususta Ramazan ayına dair merak edilen konular ortaya çıkar. Ramazan kaç gündür? Ramazan ayı ne kadar sürecek? 2024 Ramazan ne zaman bitiyor? gibi merak edilen soruları cevaplandırdık.
RAMAZAN AYI BAŞLADI
◾ Ramazan ayı yapılacak ibadetler mevcuttur. Bunlara bilhassa dikkat etmek, huşu ile yerine getirmek gerekmektedir. Namaz kılmak, sadaka vermek gibi ibadetlerin yanı sıra sıla-i rahim, yaşlılara ve zorda kalmışlara yardım etmek, sevdiklerimize onları sevdiğimizi dile getirmek gibi insani davranışlarda bulunmak insanlığımızı bizlere hatırlatır.
RAMAZAN NE DEMEK?
◾ Ramazan, Arapça kökenli bir kelimedir. Bu sözcük, ramaz sözcüğünün türemesiyle ortaya çıkar. Bu kelimenin lügat manasıysa "Arabî ayların şâban ve şevval arasında kalan ve devâmı boyunca oruç tutulan dokuzuncu ayı"dır.
◾ Ramazan'ın fazileti ile birçok hadis bulunur. "Her şeyin bir zekâtı vardır. Bedenin zekâtı da oruçtur... Oruç sabrın yarısıdır."
(İbn Mâce, Sıyâm, 44)
KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
ORUÇ NE DEMEK?
◾ Ramazan Arapça kökenl bir kelimeydi. Oruç kelimesi ise bu kelimenin aksine Arapça kökenli değil, Farsça kökenlidir. Rūze > urūze > uruç > oruç halini almıştır
◾ Oruç sözcüğü sözlükte, "İslam'ın beş şartından biri olan, imsaktan güneş batıncaya kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durma şeklindeki ibâdet" anlamını karşılamaktadır.
İBADET AYI
◾ Ramazan ayı yalnız oruç ibadetinin bulunduğu bir aydan daha da ötedir. Ramazan Allah Teâlâ, kullarına bu ayda oruç tutmayı emretmiştir, yani farz kılmıştır.
◾ Rabbimiz, Bakara suresinin 183. ayetinde şöyle buyurmuştur: "Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki (oruç tutmak suretiyle kötülüklerden) korunursunuz."
KUR'AN-I KERİM UYGULAMAMIZDAN MUKABELE DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CÜZ, MEAL, SURE, AŞR-I ŞERİF DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
KUR'AN-I KERİM'DE RAMAZAN AYI
◾ Ramazan ayı hakkında Kur'an-ı Kerim'de birçok ayet bulunur. Bakara suresi, Nisa suresi, Maide suresi, Tevbe suresinde bu mübarek ay ile ilgili ayetler mevcuttur. Örneğin aşağıda Maide suresi, 89. ayet ye almaktadır.
↪ Allah sizi kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden ötürü sorumlu tutmaz, fakat bilerek ettiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin ortalama seviyesinden on fakire yedirmek yahut onları giydirmek ya da bir köle âzat etmektir. Buna imkânı olmayan ise üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğinizde (bozarsanız) yeminlerinizin kefâreti işte budur. Yeminlerinize bağlı kalın. Allah âyetlerini sizin için bu şekilde açıklıyor ki şükredesiniz.
AYETİN TEFSİRİ
...Yemin kefâreti görevinin ifasında ikinci ihtimal yükümlünün daha önce sayılan seçeneklerden hiçbirine güç yetirememesidir, bu durumda tek tip bir görevle (muayyen vâcip) karşı karşıyadır: Üç gün oruç tutma. Hanefî ve Hanbelîler'e göre bu orucun ardarda olması gerekir; Mâlikî ve Şâfiîler'e göre ise aralıklı olarak tutulması da mümkündür.