Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Sabah namazı vakti ne zaman başlar? İmsak vakti girince sabah namazı kılınır mı? Sabah namazının kılınışı...

Sabah namazı vakti ne zaman başlar? İmsak vakti girince sabah namazı kılınır mı? Sabah namazının kılınışı...

Namaz, müminlerin miracı, Allah ile kulun arasındaki bağın en somut göstergesidir. Farz olan beş vakit namazın ilki ise sabah namazıdır. Rahmet ve bereketin en yoğun olduğu zaman için Peygamber Efendimiz şöyle buyurur: "Her kim sabah namazını kılarsa o kimse Allah'ın koruması altındadır." Peki, sabah namazı vakti ne zaman başlar? İmsak vakti girince sabah namazı kılınır mı? Sabah namazı nasıl kılınır? Sabah namazı ne zamana kadar kılınıyor? Sabah namazı kaç rekat kılınmalı? Sabah namazı kaça kadar kılınır?

  • 6
  • 8
Sabah namazı vakti ne zaman başlar?
Sabah namazı vakti ne zaman başlar?

Sabah namazının ortalık aydınlandıktan sonra kılınması müstehaptır. Bu aydınlığın ölçüsü, atılan okun düştüğü yerin görülebileceği ölçüde bir aydınlıktır. Bununla birlikte, kılınan namazın fâsid olup yeniden kılınmasının gerekebileceği ihtimaline binaen, güneşin doğuşundan önce namazı yeniden kılabilecek bir sürenin bırakılması gerekir. Sabah namazını her zaman bu şekilde erken kılmak daha faziletlidir.

Namazın önemi hakkında 40 hadis

  • 7
  • 8
Sabah namazı imsak vaktinin girmesiyle kılınabilir mi?
Sabah namazı imsak vaktinin girmesiyle kılınabilir mi?

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır.

Kur'an-ı Kerim'de, şöyle buyrulur: "Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın." (Bakara, 2/187)

İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğinden dolayı bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek kılınmasını daha uygun bulmuşlardır. Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir.

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail'in Hz. Peygambere (sav) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve "Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir." demiştir. ." (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3)

  • 8
  • 8
Sabah namazının sünneti ile farzı arasında kaza namaz kılınır mı?
Sabah namazının sünneti ile farzı arasında kaza namaz kılınır mı?

Sabah namazının sünneti ile farzı arasında kaza namazları kılınabilir. Ancak bu esnada nafile namaz kılmak mekruhtur (Merğnani, Hidaye, I, 40).

Fikriyat TV'de yer alan Kur'an-ı Kerim okumaları için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN