Arama

Sahabilerin ilim yuvası Suffe hakkında bilgiler

Peygamberimiz, Medine'ye hicretinden sonra hemen bir mescid inşasına başlamış ve bir kısmını eğitim-öğretim mahalli olarak tahsis etmişti. Üzeri hurma dallarıyla kapatıldığı için oraya Suffe adı verildi. Ashab-ı Suffe olarak bilinen sahabiler bu mekanda gecesini ve gündüzünü geçiren kimselerdi. On yıllık süre zarfında, aralarından valiler, öğretmenler, kadılar, vergi memurları ve daha birçok alanda görevlendirilecek kimseler yetişti. İşte sahabilerin ilim yuvası Suffe hakkında bilgiler...

  • 1
  • 10
Peygamberimizin en önemli vasfı
Peygamberimizin en önemli vasfı

Resul-i Ekrem (sav) Efendimizi, kulluk hayatında da günlük hayatında da güzel bir öğretmen olarak görürüz. Resûl-i Ekrem (sav) Hazretlerinin isimlerinden biri olan "el-Muallim" ismi aynı zamanda Peygamberimizin en önemli vasfıdır. Kendisi de bir hadisinde "Elbette ki ben, bir öğretmen olarak gönderildim." buyurarak bu vasfına dikkat çeker.

Bir aile reisi olarak Hz. Muhammed ve örnek davranışları

  • 2
  • 10
Evliliğinde de nezaket doluydu
Evliliğinde de nezaket doluydu

Gençliği ne kadar nezih geçtiyse evliliğinde de o kadar nezaket doluydu. O'na eş olma şerefine nail olan annelerimizi, zarafeti ve nezaketi hayran bıraktı. Türlü yokluklar içinde olmalarına rağmen, O'nun gül kokusu, güler yüzü ve tatlı sözü, dünyaya ait sıkıntıları onlara kolay getirdi.

Şairlerimizden Peygamberimize yazılan naat şiirleri

Peygamberimizin yaşadığı aile hayatında akrabalığın, karı-koca hukukunun, bir hayat arkadaşı olarak eş olmanın, bir baba ve dede olmanın tüm güzel örneklerini görmek mümkün oldu. İnsanlık en mutlu aile tablosunu O'nun ailesinde gördü. Her bir davranışı ile hemen her konuda güzellikleri telkin eden ve öğreten bir muallim oldu. "Müminin bu dünyadaki cenneti ailesidir." diyerek, huzuru aile ortamında aramak gerektiğini de O öğretti.

Peygamber Efendimiz ile ilgili ayetler

  • 4
  • 10
Kimsesiz fakir sahabilere ışık oldu
Kimsesiz fakir sahabilere ışık oldu

Hz. Peygamber, Medine'ye hicretinin ardından Mescid-i Nebevî'yi inşa ettirirken ailesine ait odaların yanı sıra mescidin güney tarafına düşen giriş kısmında kimsesiz fakir sahabîlerin barınması için bir gölgelik yaptırdı. Kâbe'nin kıble olmasıyla birlikte bu gölgelik mescidin kuzeyine alındı, daha sonra genişletilen Mescid-i Nebevî'ye dâhil edildi.

Sözlükte gölgelik anlamına gelen suffe, Mescid-i Nebevî'nin giriş kısmında Medine'de evleri ve kalabilecek yakınları olmayan sahabilerin barınması için yapılan mekânın adıydı. Burada kalan ve çoğunluğu muhacirlerden oluşan topluluğa ashâb-ı Suffe veya ehl-i Suffe denilirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN