Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Şans oyunlarının dinimizdeki hükmü nedir? Kumar oyunları kişinin ibadetini nasıl etkiler?

Şans oyunlarının dinimizdeki hükmü nedir? Kumar oyunları kişinin ibadetini nasıl etkiler?

Kişinin aile hayatına olduğu gibi toplum yapısına da olumsuz yönden etki eden milli piyango gibi şans oyunları; üretmeyen, tembel ve boşa vakit geçiren kişilerin çoğalmasına neden oluyor. Peki bu oyunlar kişinin yaşamını, ibadetini ve ahiretini nasıl etkiliyor? İslam'da şans diye bir şey var mıdır? Kumar oyunlarından kazanılan parayla 'hayır işleri yapacağını düşünenlere' dinimiz nasıl bir cevap verir?

Fikriyat'ın kıymetli yazarlarından Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ile milli piyango gibi şans oyunlarının dinimizce hükmünü konuştuk.

  • 11
  • 14
Bahsettiğimiz tüm bu kumar oyunları, kişinin yaşamını, ibadetini ve ahiretini nasıl etkiler?
Bahsettiğimiz tüm bu kumar oyunları, kişinin yaşamını, ibadetini ve ahiretini nasıl etkiler?

Mehmet Emin Ay: Sorunuzdaki gibi kumar ve çeşitli şans oyunları kişinin bizatihi kendisini, ailesini ve yaşadığı toplumu olumsuz yönde etkilediği gibi onun ibadet hayatını da ahiretini de yine bu şekilde etkiler.

Bir kere kumar, kişinin aile hayatına olduğu gibi toplum yapısına da olumsuz yönden birçok etkisi vardır. Kumar; üretmeyen, tembel ve boşa vakit geçiren kişilerin toplumda çoğalmasına neden olur. Kumardan elde edilen kazanç helâl olmadığı için bereketi de olmayacaktır.

  • 12
  • 14

Kumarda kaybedilen paranın her kuruşunda ise ailesinin hakkı vardır. Bunun yanında kumar beraberinde içki, yalancılık, hırs, kin, intikam, cinayet gibi kötülükleri getirir. Aile hayatında huzursuzluğun temeli olduğu gibi, ihmallerin de sebebidir. Bütün şans oyunları başlangıçta eğlenmek ve vakit geçirmek için oynanır.

Kazananın çok az; kaybedenin ise çok fazla olduğu bu oyunlar, nice insanların her şeyini satıp kumara yatırmasına ve bütün ömrünü sefalet içinde geçirmesine neden olur.

  • 13
  • 14

Kumar oynayan ve kumardan haksız kazanç eden kişinin kumar illetinden kendini kurtarıp da ibadet etmesi kolay değildir. Buna muvaffak olsa bile ibadetlerinden bir manevi haz ve lezzet alması mümkün olmaz. Çünkü yedikleri helal değildir. Ayrıca haram kazancın kişinin Allah ile olan irtibat ve iletişimine de çok büyük engel teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Haram kazançla yapılan ibadetleri Yüce Allah'ın kesinlikle kabul etmeyeceğini Sevgili Peygamberimiz ashâbına şu şekilde anlatmıştı:

"Bir adam uzun bir yolculuğa çıkmış, saçı başı dağılmış, tozlanmış, sonra ellerini semaya kaldırmış, 'Yâ Rabbi, yâ Rabbi...' diye yalvarıyordu. Oysa onun yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, beslendiği gıda haram! Onun bu hâldeki duası nasıl kabul edilebilir ki!" (Müslim, Zekât, 65)

  • 14
  • 14

Sa'd b. Ebî Vakkas isimli sahabi, Peygamberimize gelerek dualarının kabul olması için ne yapması gerektiğini sorunca Peygamberimizin cevabı şöyle olmuştu: "Yediklerinin helâl olmasına dikkat et ki, duaların kabul olsun." (Taberânî, el-Mu'cemü'l-evsat, VI, 310)

Kumar oynayan birinin dünyada yaşadığı sefalet ve hüsran, ebedi hayatında da kişinin peşini bırakmaz. Allah'ın haram kıldığı bu işle meşguliyeti, ahiret yurdunda da şiddetli azap görmesinin sebeplerinden biridir.

Röportaj: Özge Özkul
FİKRİYAT

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN