Arama

Sezai Karakoç'tan "İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü"

Edebiyatımızın en güçlü kalemlerinden olan ve Yedi Güzel Adam'ın ağabeyi Sezai Karakoç, kaleme aldığı her eserinde düşünce denizimize önemli katkılarda bulundu. Karakoç, İslam "Toplumunun Ekonomik Strüktürü" adlı kitabında, ekonominin karşısında İslam'ın duruşunu bizlere anlatmıştı. Üstad, İslam'ın ekonomiye bakışını kapitalizm ve sosyalizmle kıyaslayıp önemli tavsiyelerde bulunmuştu. İşte, Karakoç'un ders niteliğinde, birbirinden kıymetli sözleri...

🔸

Kapitalist düzende, kişi, fazla istihlakle gözü kamaştırılmış, gözü küçük ihtiraslarla bağlanmış bir insan, komünist düzende ise, gözü korkutulmuş, sinik ve hırsızlama yaşayan, hakkını bile hırsızlık psikolojisi içinde alan, "şahsiyeti ezilmiş bir kişi"dir.

Sezai Karakoç

🔸

Dünya kapkaranlık ve büsbütün ışıksız değildir. İnsanda bir parça karanlık vardır ama içine ışık, önüne de koca bir meşale konmuştur. Yol gösterilmiş ve aydınlatılmıştır.

Sezai Karakoç

🔸

Komünizmde fert toplum için feda edilmiş, kapitalizmde de toplum fert için feda edilmiş.

Sezai Karakoç

🔸

İslam, bazı marksist veya kapitalist ekonomistlerin sandığı gibi sadece ekonomik bir doktrin olmadığı gibi birçoğunun da gördüğü gibi sadece bir inanış da değildir. Bir ekonomi anlayışı, tutumu ve çerçevesi de olan bir dünya görüşü, yaşayış ve medeniyet tarzıdır.

Sezai Karakoç

🔸

Mezarlar kazılıyor ve bir şehir belli bir süre içinde o mezarlığa taşınıyor. Bütün bu derin anlamlı oluşlar ve değişmeler içinde insana bağışlanmış bir takım kabiliyetler vardır ve onu insan kullanırken bu derin anlamı göz önünde tutmalıdır işte İslam bu derin anlamı idrak etme ve ona göre bir hayat tarzı benimseme yoludur.

Sezai Karakoç

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN