Tekasür suresi anlamı, fazileti, muhtevası, tefsiri ve meali
Dünya malıyla oyalanan insanın halinin anlatıldığı Tekasür suresi Mekke döneminde iner. Sekiz ayetten oluşan surenin adı "mal, mülk ve çoluk çocuğun çokluğuyla övünmek" anlamına gelir. İnsanların, gelmesi yakın olan âhirette dünyada kendilerine verilen nimet ve imkânlardan sorumlu tutulacağı haber verildiği surenin meali ve tefsirini sizler için hazırladık.
🔷 Mekke döneminde nazil olan Tekasür suresi, namazda çok okunan sureler arasında yer alır. Sekiz ayetten oluşan surede dünyanın geçiciliğine vurgu yapılır, insanların gelmesi yakın olan âhiret hayatında dünyada kendilerine verilen nimet ve imkânlardan sorumlu tutulacağı haber verilir.
Tekasür Suresi Meali
Çoklukla övünme yarışı sizi kabirlere varıncaya kadar oyaladı. ﴾1–2﴿
Hayır! Yakında bileceksiniz! ﴾3﴿
Hayır, hayır! Elbette yakında bileceksiniz. ﴾4﴿
Tekasür suresini seçkin hafızlardan dinlemek için tıklayınız
Sonra kuşkusuz onu gözünüzle ayan beyan göreceksiniz. ﴾7﴿
Nihayet o gün nimetlerden elbette sorguya çekileceksiniz. ﴾8﴿
Surenin konusu
🔷 Sûrede insanların, hayatın aldatıcı yönleriyle meşgul olmalarından, dünya malını biriktirmeye olan düşkünlüklerinden ve âhiret hallerinden söz edilmektedir.
🔷 Dünyanın geçiciliğine vurgu yapılır, insanların, gelmesi yakın olan âhirette dünyada kendilerine verilen nimet ve imkânlardan sorumlu tutulacağı haber verilir.
Tekâsür Suresi 1–5. Ayet Tefsiri
🔷 "Çoğaltma yarışı" diye çevirdiğimiz 1. âyetteki tekâsür kelimesi, bu sûre bağlamında özellikle "yüksek bir amaç gütmeden, neden niçin demeden mal, evlât, yardımcı ve hizmetçi gibi her devrin telakkisine göre çokluğuyla övünülen şeyleri büyük bir tutkuyla durmadan çoğaltma yarışına girişmek, mânevî ve ahlâkî sorumluluğunu düşünmeden alabildiğine kazanma hırsına kendini kaptırmak" anlamına gelmektedir.
Tekâsür Suresi 6–8. Ayet Tefsiri
🔷 "... gözünüzle ayan beyan göreceksiniz" diye çevirdiğimiz kısımdaki ayne'l-yakin tamlaması sözlükte "göz" anlamına gelen ayn ile "gerçeğe uygun kesin bilgi" anlamındaki yakin kelimelerinden oluşan bir terim olup gözlem yoluyla elde edilen ve doğruluğu apaçık olan bilgiyi ifade eder