Tevbe suresinde besmele neden okunmaz? Merak edilen dini sorular
Müslümanların günlük hayatta kendisine gerekli olan dini bilgiyi öğrenmesi farzdır. Yapılan bütün işler, dinin kapsamı içerisinde yer aldığından İslam'ın dışında kalan hiçbir konu yoktur. Bundan dolayı da müminlerin, sergiledikleri davranışlarının dini hükmünü bilmesi gerekir. Peki, yapılan hayrın veya okunan Kur'an'ın sevabı ölen kimseye bağışlanabilir mi? Kolonya sürünmek abdesti bozar mı? İcradan ev, araba almak caiz midir?Tevbe suresinde besmele neden okunmaz?
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔸 Secde, insanın Allah'a en yakın olduğu andır. Secdedeyken çokça dua edilir. Hadiste sünnet veya farz namaz olarak ayrım bulunmaz. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur: "Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın!" (Müslim, Salât 215. Ebû Dâvûd, Salât 148; Nesâî, Tatbîk 78)
🔸 Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar; secdedeyken Kur'an-ı Kerim'deki dua ayetleri veya Peygamber Efendimiz'den (sav) bize nakledilmiş olan dualar okunması gerektiğini belirtir. Kişinin Türkçe olarak aklına gelen dualardan okunmaz.
🔸 İbadet hali ayrı, namaz hali ayrıdır.
🔸 İnsanların mümkün mertebe namazda istem dışı hareketleri engellemesi gerekir. Örneğin; zorunlu olmadıkça öksürmek namazın sıhhatine zarar verir.
🔸 İstem dışı hareketlerden biri de esnemektir. Peygamber Efendimiz (sav), namazdayken esnemenin doğru olmadığını insanın buna engel olması gerektiğini ister:
"Biriniz esneyeceği zaman gücü nisbetinde onu gidermeye çalışsın (Ağzını açarak hâh demesin). Çünkü bir kimse esnediğinde şeytan ona güler. " (Buhârî, Edeb, 125)
"Esnemek şeytandandır. Binaenaleyh sizden herhangi biriniz esneyeceği zaman gücü yettiği kadar onu tutsun." [Müslim, Zühd, 56, (2994); Tirmizi, Salât, 273/370; A. Hanbel, Müsned, II/397, 517]
🔸 Mümkün olduğunca namazdan önce abdest almak gibi tedbirlerle esneme engellemeye çalışılmalıdır.
🔸 Hiçbir şekilde esnemek engellenemiyorsa ağız açılmadan ve ses çıkarmadan elinin tersiyle kapatılmalıdır.
🔸 Kur'an-ı Kerim'de 114 sure vardır. Bunlardan birisi de Tevbe suresidir. Diğer bütün surelerin başında besmele vardır. Hem yazılır hem okunur.
🔸 Tevbe suresinin başında besmele bulunmaz. Çünkü Peygamber Efendimiz (sav) bu sureyi yazdırırken besmele çekmemiştir. Buna dair yapılan açıklamalardan birine göre Tevbe suresi, Enfal suresinin devamıdır.
🔸 İki durumda, Tevbe suresinin başında besmele çekilmez: Kur'an-ı Kerim okumaya bu sureden başlanıldığında ve hatim yapılırken ara verilmeden Tevbe'ye geçilince. Fakat baştan değil de birkaç ayet de olsa sonradan başladığımız takdirde besmele çekilir.
🔸 Kur'an-ı Kerim okumaya bu surenin başından başlanacaksa sadece eûzü çekilir, daha sonraki bir âyetinden başlanacaksa eûzü ile birlikte besmele de okunur.
Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Tevbe suresinin mealini ve tefsirini okumak için tıklayın
🔸 Bir kimsenin borcunu ödeyememesi sonucunda, kanunda belirtilen kurallar çerçevesinde malına haciz konulur. Bunun nedeni de alacaklının hakkının korunmasıdır. İcra sonucunda açık artırma ile mallar satılır.
🔸 Diyanet'in fetvasına göre piyasa değerinde veya ona yakın bir fiyatla satılan hacizli malları satın almakta bir sakınca yoktur. Ancak haczedilen mal, değerinin çok altında satılır ise Hanefilerden İbn Âbidîn akdin fasit yani hükümsüz olacağını Şâfiî âlimlerden Nevevî ise geçerli olmakla birlikte bu malın satın alınmasının mekruh olacağını söyler.