Yatsı namazının ilk sünneti nasıl kılınır? Yatsı namazı kaç rekat, kılınışı, tablo…
Yatsı namazının ilk sünneti nasıl kılınır sorusu pek çok Müslüman tarafından merak ediliyor. İslam'ın şartlarından biri olan beş vakit namaz, Allah tarafından emredilen farz bir ibadettir. 5 vakit eda edilen namazlardan biri de yatsı namazıdır. Yatsı namazı, 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekattır. Ardından günün son namazı olan 3 rekatlık vitir vacip namazı eda edilir. Yatsı namazının ilk sünneti nasıl kılınır? Yatsı namazının farzı, son sünneti nasıl kılınır? Yatsı namazı kaç rekat? Yatsı namazının kılınışı, tablo…
Önceki Resimler için Tıklayınız
Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Bir namaz suresi ya da Kur'an'dan 2-3 ayet okunur. Allahu Ekber denilerek Rüku'ya gidilir. Rükuda üç defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahulimen Hamideh", doğrulunca "Rabbena lekel Hamd" denilir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede üç defa, "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve doğrulunur sonra tekrar Allahu Ekber denilir ve tekrar secdeye gidilir üç defa "Sübhane Rabbiyel Ala" denilir ve oturuşa geçilir. Sırasıyla Ettehiyyahatü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. "Esselamu aleykum ve rahmetullah" denilerek önce sağa sonra sola verilir ve namaz tamamlanmış olur.
Yatsı namazının ardından vitir namazı kılınır. Vitir namazı, vacip bir namazdır ve 3 rekattır. Vitir namazı, yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazı vakti girinceye kadar herhangi bir vakitte kılınabilir. Vitir namazının gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılınması daha faziletlidir. Ancak uyanamayacağından endişe eden kimsenin vitir namazını uyumadan önce kılması uygun olur. Vaktinde kılınamayan vitir namazının sonradan kaza edilmesi vaciptir.
Vitir namazı kılınışı
"Niyet ettim Allah rızası için vitir namazını kılmaya" denilerek niyet edilir. 3. rekatta Fatiha suresinin ardından bir namaz suresi ya da Kur'an'dan 2-3 ayet okunur. "Allahu Ekber" denilerek ara tekbir getirilir. Kunut duaları okunur. Rüku ve secde yapılır ve oturuşa geçilerek sırasıyla Ettehiyyahatü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur, selam verilerek namaz tamamlanır.