15 maddede dünyanın en büyük çarşısı: Kapalıçarşı
İstanbul'da Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerininin ortasında yer alan Kapalıçarşı, dünyanın en büyük çarşısı ve en eski kapalı çarşısıdır. Temelleri Fatih Sultan Mehmet döneminde, Fetih'in hemen ardından atıldı. İlerleyen yıllarda birçok eklemenin gerçekleştirildiği yapı, türlü badireler atlatsa da Sultan II. Abdülhamid devrinde gerçekleştirilen köklü bir tadilat ile ihya edildi. Günümüzde Kapalıçarşı, 3 bin 600 dükkana ve 14 hana ev sahipliği yapıyor.
◾ Kapalıçarşı olarak bilinen ve geçmişte Büyük Çarşı, Çârşû-yı Kebîr olarak da adlandırılan çarşı, tek seferde inşa edilmedi.
📌 İki bedestenin etrafında bulunan han sayılarının artmasıyla ve sokakların üstlerinin zaman içinde tonozlarla örtülmesiyle oluştu.
◾ Birçok Osmanlı şehrinde olduğu gibi Fetih'ten sonra İstanbul'da da bedesten denilen çok kubbeli bir mekân inşa edildi ve ticaretin burada yoğunlaşması sağlandı.
📌 Çarşının çekirdeği Fatih Sultan Mehmet tarafından, Fetih'in hemen ardından oluşturuldu.
◾ Vakıflara gelir sağlamak amacıyla inşa ettirilen bedesten Bezzâzistan, Bedestân-ı Atîk, Büyük Bedesten, Cevâhir Bedesteni veya İç Bedesten olarak anılıyordu.
📌 Bu tarihi yer, bugün Kapalıçarşı'nın ortasında kalan 15 kubbeli yapıdır.
🔶🔸 Esnafın bereket için toplandığı dua kubbesi hakkında 10 bilgi
◾ Kapalıçarşı'nın Bizans'tan kalma bir yapı olduğu iddiaları ise gerçeği yansıtmaz. Bu iddiaların dayanağı bedestenin bir kapısı üstündeki Bizans işi kartal kabartmasıdır.
📌 Ancak Bizans döneminde, İstanbul esnafının mesleklerine göre ayrı topluluklar oluşturdukları bilinse de bunların Kapalıçarşı'nın bulunduğu yerde olduğuna dair herhangi bir ipucu yoktur.