Barış Manço’nun şarkı sözlerindeki gizli hazineler 🎵
Barış Manço, 7'den 77'ye herkesin gönlünde taht kurdu. İstanbul'da büyüyen, uzun yıllar Avrupa'da yaşayan ve yaşadığı dönemde "dünyada en fazla ülkeyi dolaşan Türk vatandaşı" olan Manço, ayakları Anadolu kültürüne basan biriydi. Türkçe şarkılar söyledi; şarkılarının 3 yaşından 93 yaşına kadar herkes tarafından dinlenmesini istedi. Sözlerinin pek çoğunda unutulan değerleri hatırlattı; toplumsal konulara, dine, ailenin önemine ve kültürel zenginliğimize vurgu yaptı. İşte, Barış Manço'nun şarkı sözlerindeki gizli hazineler…
Şarkısında insanın hayat yolunu yalnız yürüdüğünü söyleyerek, herkesten helallik istemiş; ayrıca dünya hayatının bitse bile ölümden sonra yaşamın devam edeceğini söylemişti: "Uçsuz bucaksız bir yolda / Yürüyorum tek başıma / Herkes hakkını helal etsin / Kalmasın tek bir lokma / Bu yolda ölmek var / Belki de dönmemek / Ömür bitse bile / Yol bitmeyecek."
📌 Kehf suresi 46. ayette şöyle buyurur: Servet ve oğullar, dünya hayatının süsüdür; kalıcı olan iyi davranışlar ise rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı hem de ümit bağlamaya daha lâyıktır.
"Güzel sevmeyene adam denir mi? / Selam almayana yiğit denir mi? / Altı üstü beş metrelik bez için, boşa geçmiş ömre yaşam denir mi?" sözleriyle mesajlar vermiş ve asıl vurgulamak istediğini sona saklayarak "kefeni" kast etmiş ve ölümü hatırlatmıştı.
"Yoksul görsen besle kaymak bal ile / Garipleri giydir ipek şal ile / Öksüz görsen sar kanadın kolunu / Kimse göçmez bu dünyadan mal ile" sözleriyle toplumsal değerlere sahip çıkma yolunda nasihatler vermişti.
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın ise bilinmeyen bir insan olduğunu vurgulamıştı.
Şarkısında çocuklara "Bugün bayram / Çabuk olun çocuklar / Annemiz bugün bizi bekler / Bayramlarda hüzünlenir melekler / Gönül alır bu güzel çiçekler" sözleriyle seslenmiş, yaşarken değeri bilinmeyen güzellikleri hatırlatmaya çalışmıştı.
Şarkıdaki mesaj, aslında yaş fark etmeksizin anne babası hayatta olan tüm çocuklaraydı.
"Tuz ekmek hakkı bilene / Sofra kurmasan da olur / Ilık bir tas çorba yeter / Rızkım buymuş der içerim / Kadir kıymet anlayana / Sandık açmasan da olur / Kırk yamalı hırka yeter / İdris biçmiş der giyerim" sözleriyle şarkıda halk kültürümüzde kendine geniş yer bulan "tuz ekmek hakkına" dikkat çekmişti.
"İdris biçmiş" diyerek ise Hz. İdris'in mesleği olan terziliğe vurgu yapmış, kanaatkâr davranmayı, kırk yamalı hırkayı bile İdris'in biçtiği bir eşya gibi göreceğini söylemişti. Devamında "Bana bir harf öğret yeter / Kırk yıl sana hizmet ederim" diyerek Hz. Ali'nin sözüne değinmişti.
------------------------------------------------------------------------------
** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel
***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast
***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:
TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/
PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast
MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat
Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo