Arama

Bayram tatilinde ziyarete açık 6 müze

Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, bir tarih şeridinde yol alıyor gibi her sokağında, caddesinde geçmiş medeniyetlerden bir iz barındırır. Bu yüzden de İstanbul'un en çok ziyaretçi çeken müzeleri, sanat ve tarih meraklılarını Kurban Bayramı'nda da ağırlamaya devam edecek. Bayramda hangi müzeler açık? Sizler için bayram tatilinde ziyarete açık 6 müzeyi derledik.

  • 1
  • 41
DOLMABAHÇE SARAYI
DOLMABAHÇE SARAYI

Evliya Çelebi, Dolmabahçe Sarayı'nın bugünkü yerinde Yavuz Sultan Selim'in bir köşk yaptırdığını yazar. I. Ahmet zamanında, mekân taşla doldurularak köşk büyütüldü. Sarayın ve yerleşimin adı da buradan gelir.19. yüzyıla gelindiğinde II. Mahmut aynı yerde yeni bir saray inşa ettirdi. Bugünkü yapı ise 1842 yılında I. Abdülmecit tarafından, Karabet Balyan'a inşa ettirildi. Sarayın yapımı 1853 senesine kadar devam etti. Sultan Abdülmecit'in burada ikamet etmesinin yanında resmî işleri de burada görürdü. Sultan Abdülmecit'ten sonra Sultan Abdülaziz de bu sarayda yaşadı.

Dolmabahçe Sarayı'nın ana yapıları; Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisi'dir. Sarayda 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet bulur. Saray 110 bin metrekare alana kuruludur. Mabeyn'deki Taht Salonu'nda Kraliçe Victoria'nın hediyesi olan 36 metrelik kubbeden sarkan dört tonluk ve yedi yüz elli ampullü kristal avize bulunur.

Bu Taht Salonu 19 Mart 1877 tarihinde II Abdülhamid'in Osmanlı Meclisi açılışına ev sahipliği de yaptı. Ayrıca Harem'de, Taht Salonu'nun izlenebileceği bir koridor vardır. Harem, törenlerin yapıldığı Mavi Salon, kadınların eğlendiği Pembe Salon, Valide Sultan odaları gibi farklı mekânları barındırır. Sarayın girişinde yer alan otuz metre yüksekliğindeki saat kulesininse 1895 yılında tamamlandığı söylenir.

Dolmabahçe Sarayı'nın en görkemli bölümü devlet işlerinin yürütüldüğü Mabeyn kısmıydı. Hiçbir sarayda bulunmayan bir ihtişama ve zenginliğe sahip olan Dolmabahçe Saray'nda iç dizaynda mobilyalar, ipek halılar ve perdeler orijinal olarak günümüze gelen sarayda duvar ve tavan süslemeleri Avrupalı sanatçıların resimleri ve atın süslemeler ile donatılmıştı. Meşhur Hereke halıları birçok yerde kullanıldı.

  • 5
  • 41
DOLMABAHÇE SARAYI’NIN SERGİ ODALARI
DOLMABAHÇE SARAYI’NIN SERGİ ODALARI

Saray'ın değerli eşyalarının sergilendiği iki "Değerli Eşyalar Sergi Salonu", Milli Saraylar Yıldız Porselenleri Koleksiyonu'ndan örneklerin yer aldığı "İç Hazine Sergi Binası", genellikle Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu'nun bölüm bölüm ve uzun süreli sergiler biçiminde izleyicilere sunulduğu "Sanat Galerisi", bu galerinin alt katında sarayın çeşitli objeleri ve mimari süslemelerinden alınmış kuş motiflerinin fotoğraflarından oluşan sürekli serginin bulunduğu tarihsel koridor, Mabeyn Bölümü'ndeki Abdülmecid Efendi Kütüphanesi; Dolmabahçe Sarayı'nın başlıca sergileme birimlerini oluşturur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN