Arama

Bin yıl öncesine yolculuk: İslam Medeniyetleri Müzesi

Tarihe derin izler bırakan uygarlıklardan biri İslam medeniyetiydi. Yedi ile on yedinci yüzyılda altın çağını yaşayan İslam medeniyetinde dini ilimlerin yanı sıra tıp, mimari, eczacılık, astronomi gibi alanlarda büyük ilerlemeler yaşandı. Burcu Sandıkçı'nın sunumuyla Uzak Yakın programında bu kadim medeniyetin gelişimini görebileceğiniz bir müzeyi gezeceğiz. İstanbul Çamlıca'daki İslam Medeniyetleri Müzesi'ni... Üstelik eserlerin pek çoğu ilk kez burada sergilendi.

◾ Daha müzeye girmeden girişte etkileşimli alanları deneyimleyebiliyorsunuz. Yanımdaki karşılama ağacı denilen alan sayesinde.

◾ Elektrik seramiklerle ağaç hoparlöre dönüştürüldü. Böylece herhangi bir hoparlör olmadığı halde çalan müzikleri dinleyebiliyorsunuz. Bu yöntem Mimar Sinan tarafından ilk kez Süleymaniye Camii'nde kullanmıştı.

◾ Müzede, 7. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar İslam medeniyetinin ve sanatının gelişimini anlatan bine yakın nadide eser sergileniyor. Bu eserler Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzeleri başta olmak üzere ülkemizin önemli 6 müzesinden seçildi.

https://www.instagram.com/p/CtT0OnwOKBu/

◾ İslam medeniyetinin en merkezinde Peygamberimiz, Kur'an-ı Kerim ve Kabe buluyor. Tam da bu yüzden müze bu konularla başlıyor. Peygamber Efendimizin ayak izi, sakal-ı şerifler, boyutları itibariyle daha önce sergilenemeyen Kâbe örtülerini görüyoruz ilk başta.

Kur'an-ı Kerimlere de özel bir alan ayrılmış. Her bir mushaf, İslam'ın farklı dönemine ait bir sanat eseri.

◾ Kur'anların bulunduğu alanda ziyaretçilere Esma-i Hüsna dinlettiriliyor.

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasından için tıklayın

◾ Müzenin en dikkat çekici eserlerinden biri Mahmel-i Şerif'tir. Kıymetli taşlarla, ipek püsküllerle, altın ve gümüş ipliklerle nakışların yapılırdı.

◾ Osmanlı'da her sene hac mevsiminden önce Mekke ve Medine'ye Surre Alayı gönderilirdi. Halka dağıtılması için çeşitli hediyelerden oluşan bu alayın en gösterişli unsuru ise kıymetli taşlarla, ipek püsküllerle, altın ve gümüş ipliklerle nakışların yapıldığı Mahmel-i Şerifti.

500 yıl süren Osmanlı geleneği: Surre Alayı

◾ İslam medeniyetinde ön plana çıkan pek çok unsurdan biri de mimariydi. Mimarinin de en gösterişli alanlarını görkemli kubbeler oluştururdu. Bundan dolayı da müzedeki sergi alanın ortasına temsili kubbe yerleştirildi.

Selimiye, Süleymaniye gibi önemli 8 caminin kubbe görüntüleri, o camide okunmuş makamlı ezan eşliğinde buraya yansıtılıyor. Böylece ziyaretçilerle yaklaşık 10 dakikalık deneyim alanı oluşturuluyor.

Selimiye Camii'nin bilinmeyenleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN